La Planeta de Girona acull divendres l'estrena de Fa una mica de soroll, un text de l'argentina Romina Paula a cavall entre el thriller psicològic i la comèdia amarga. La jove dramaturga - que va presentar al Temporada Alta de l'any passat el seu darrer treball El tiempo todo entero - situa la història original a la Pampa argentina.

En la traducció al català, l'obra s'adapta en escenari (la Pampa és algun indret del Delta de l'Ebre) però no en contingut, ja que respecta el text original.

La història mostra com canvia la relació de dos germans introvertits amb l'arribada d'una cosina que fa 15 anys que no veuen. L'acció transcorre en una casa on dos germans viuen pràcticament aïllats de l'exterior, des que fa tres mesos que se'ls ha mort la mare. La seva monòtona vida es veu alterada per l'arribada d'una cosina que fa quinze anys que no veuen, i entre els tres es genera un particular triangle (els dos germans se senten atrets per la cosina), alhora que la noia els fa aflorar "fantasmes" sobre la mort de la mare.

Aquest és el fil conductor de l'obra escrita per l'argentina Romina Paula, que amb només 31 anys, ja ha publicat dues noveles i és un de les dramaturgues més reconegudes de Buenos Aires.

Una història "exportable"

Ara, l'actor Albert Prat s'estrena en la faceta de director. Prat i Paula es van conèixer a Buenos Aires quan l'actor gironí interpretava Tot, de Rafael Spregelburd. Allà, Prat va veure la darrera obra de la dramaturga i va quedar captivat. "M'agrada com escriu, m'atrau", va reconèixer ahir Prat. Per això, li va demanar personalment que li passés alguns textos, d'entre els quals ha decidit traduir (juntament amb Rita Peré) i dirigir Algo de ruido hace (Fa una mica de soroll, en la traducció catalana).

El text s'inspira en un relat breu de Borges - titulat La intrusa - però Prat ha destacat que les adaptacions de la dramaturga argentina són "molt lliures". A més, també va remarcar que la història és "fàcilment exportable" i que només han hagut de canviar la localització - de la Pampa argentina al Delte de l'Ebre - però que el text roman intacte.

L'obra està produïda per La Planeta i es podrà veure demà i dissabte; posteriorment, farà gira a la Sala Atrium del 6 al 17 de juny. Val a dir que l'autora del text tindrà ocasió de veure la versió en català de l'obra, ja que l'estada a Barcelona coincideix amb l'edició de la seva segona novel·la - Agosto-, que es presenta a la Ciutat Comtal en les mateixes dates.

Darrere de la creació de l'obra hi ha la companyia Ruta 40, formada el 2011 pel mateix Prat i els dos actors protagonistes de l'obra (Sergi Torrecilla i Alberto Díaz). El repartiment el completa Paula Blanco, que interpreta el paper de la cosina. Està previst que el muntatge es torni a programar a La Planeta coincidint amb l'edició del Temporada Alta d'aquest any.