Allà on hi ha la notícia, hi ha els ulls (i la càmera) d'un fotògraf; així és com els fets més destacats de finals del 2010 i de tot el 2011, però també esdeveniments de caire més personal i íntim, van quedar immortalitzats en paper gràcies a la feina d'uns fotoperiodistes que, tot sovint, no tenen el reconeixement que mereixerien. És per aquest motiu que els premis de comunicació local Carles Rahola inclouen una categoria dedicada al fotoperiodisme, que ara es mostra en format d'exposició a la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes.

Tot i que la mostra no s'inaugurarà oficialment fins al 5 de juny, es pot veure ja des d'ara i fins al 29 de juny. Consta de 58 fotografies d'una desena de fotògrafs, des del guanyador Eddy Kelele fins als fotògrafs de Diari de Girona Aniol Resclosa i Carles Colomer, passant per David Aparicio, Cèlia Atset, Joan Castro, Pere Duran i Jordi Ribot. Cal fer una menció especial per a qui també va ser col·laborador d'aquest diari, Jordi Velasco, quei va morir el passat 11 de maig, dos dies després que l'avioneta en la qual viatjava mentre realitzava un reportatge aeri caigués al mar. S'esdevé que Velasco va ser el guanyador del premi Rahola en la seva edició del 2010, i per aquest motiu en la inauguració de l'exposició se li retrà un homenatge per recordar-lo.

Dotze mesos en imatges

Les imatges dels nou fotògrafs que van prendre part en aquesta edició dels guardons (organitzats conjuntament per la Diputació i el Col·legi de Periodistes de Girona) són molt variades. Hi ha des de fets coneguts per la gran majoria de persones, com la victòria de Carles Puigdemont a les eleccions municipals de Girona, fins a moments íntims com el d'una família al cementiri.

També hi ha fotos de denúncia social, imatges que documenten obres de grans infraestructures, manifestacions, accidents o incendis. Entre aquestes hi ha sis fotos de Velasco: un iot incendiant-se a la badia de Roses (una espectacular imatge aèria); els bombers rescatant uns joves atrapats al riu Muga durant uns aiguats (instantània que està penjada a la Conselleria d'Interior) i una sèrie de tres fotos fetes a El Bulli el dia que va tancar oficialment.

I és clar, també hi ha imatges que mostren la vida quotidiana de personatges anònims, però també d'altres de ben coneguts. Precisament aquest és el cas de la sèrie de fotografies guanyadores, L'esprint final de Mas immortalitzat per Eddy Kelele. En elles, el fotògraf va retratar la cursa a la Generalitat del líder de Convergència i Unió, no només en les seves aparicions públiques sinó documentant fins als moments més íntims.