Un portal de gestió d'espais urbans per fer grafits, un sistema d'intel·ligència artificial d'última generació per gestionar queixes, i el projecte de la fundació gironina Mifas per al pagament de les zones blaves han estat els projectes guanyadors dels Premis BDigital a la Innovació Digital. Aquests guardons es van lliurar ahir en el marc del BDigital Global Congress que s'està celebrant a Barcelona.

Els Premis BDigital a la Innovació Digital, que arriben a la seva desena edició, estan patrocinats per Fujitsu i tenen com a objectiu recolzar aquelles idees i projectes innovadors de clara aplicació tecnològica basats en resultats generats en les empreses, centres tecnològics i universitats.

Ha estat en l'apartat "Mitjanes i grans empreses, Universitats, Administracions Públiques i institucions" que el projecte PayPark de la Fundació Mifas ha resultat el guanyador. L'entitat gironina de discapacitats físics va presentar al gener aquesta aplicació per a mòbils que permet pagar a distància les zones blaves. Es va crear per als telèfons intel·ligents (coneguts com a smartphones), però també compta amb una versió web, és a dir, que des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet es pot pagar o renovar el tiquet de la zona blava.

Quan es va presentar aquesta aplicació estava en fase de proves, però tal i com es va anunciar al gener, a l'estiu es preveu implementar a les zones blaves que gestiona Giropark, del grup Mifas.

Tecnologia al servei de l'home

Els Premis BDigital també van guardonar, en la categoria d'"Idees Innovadores i projectes pilot R+D+i" el projecte Murs lliures, de l'empresa Rebobinart. Aquest consisteix en un portal de gestió d'espais urbans on els artistes puguin realitzar les seves obres al carrer. El projecte també preveu tallers i accions socials per crear espais de cohesió i participació ciutadana.

En "Petites empreses i emprenedors" es va premiar el projecte Cognicor, que proporciona intel·ligència artificial d'última generació per gestionar queixes i reclamacions de forma automàtica, permetent així que el procés sigui més ràpid, més barat i més satisfactori per a les dues parts.

Finalment, el premi EmprenedorXXI Digital a la creació d'empreses innovadores en l'àmbit de les noves tecnologies va recaure en Workcoology, un club d'ofertes i descomptes per a empreses en establiments de proximitat.