Les campanes de tres catedrals i de més de 140 esglésies i monestirs de Catalunya repicaran les seves campanes a l'uníson demà, en homenatge al sacerdot i poeta Jacint Verdaguer amb motiu del 110è aniversari de la seva mort.

La convocatòria, promoguda per una comissió ciutadana de les comarques d'Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya i que té el suport d'Òmnium Cultural, vol consolidar-se com un homenatge anual "a tots els defensors de la llengua catalana mitjançant un símbol tan genuí com són les campanes i els campanars", segons els organitzadors.

Totes les campanes doblaran al mateix temps a les set de la tarda de demà, perquè coincideix amb el 110è aniversari de la mort de Verdaguer, considerat el "poeta nacional de Catalunya".

La intenció és que cada 10 de juny les campanes repiquin per un autor de les lletres catalanes. Segons els promotors, a la iniciativa s'han sumat fins avui les catedrals de Tarragona, Vic i Sant Feliu de Llobregat i campanars tan emblemàtics com els dels monestirs de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà, a territori francès.

El monestir de Montserrat, la Seu de Manresa, el monestir de Ripoll i nombroses esglésies repicaran també les seves campanes, en una iniciativa que també compta amb la col·laboració de la Confraria de Campaners de Catalunya.

En algunes localitats també s'han organitzat activitats al peu dels campanars, com interpretacions del Cant de la Senyera.

També s'han editat 70.000 fullets amb poemes de Verdaguer per ser repartits a diferents escoles.