Investigadors del Consorci Internacional de Genètica de les Cefalees han identificat per primera vegada quatre gens que predisposen a patir migranya sense aura (els gens MEF2D, TGFBR2, PHACTR1 i ASTN2).

En aquest estudi han participat investigadors dels grups de Recerca en Cefalea i Dolor Neurològic i en Neurologia Pediàtrica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), del Departament de Genètica de la UB i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Rares.

El treball publicat a Nature Genetics confirma que tot i que els factors ambientals provoquen les crisis i determinen la freqüència, la migranya té un caràcter genètic.

Recollint informació "crítica"

La participació dels grups del VHIR i la UB ha consistit en aportar i estudiar més de 2.000 mostres d'entre les 5.000 que s'han estudiat de pacients amb migranya i 7.000 sense patologia.

L'estudi ha trobat que les contribucions de cadascuna de les variants genètiques són relativament petites però permeten recopilar informació crítica sobre les vies moleculars que donen lloc a les migranyes.

La responsable del grup de cefalea i dolor neurològic del VHIR, Patricia Pozo, assegura que aquest comportament genètic està relacionat amb una disfunció vascular o la diferenciació neuronal, entre d'altres trets. També es comencen a tenir "pistes" de la fisiopatologia de la migranya. Són certs cromosomes els que semblen associats a la major susceptibilitat de patir migranya sense aura.