La cultura de les comarques de Girona s'implica i es mou, i ha mostrat la seva vessant més solidària en nombroses ocasions. Ara, aquesta voluntat social es fa més palesa que mai, gràcies a la signatura d'un conveni que uneix sis festivals i Càrites Diocesana, per treballar conjuntament per donar suport a aquells que es troben en perill d'exclusió.

Festivals Amb Cor suma els esforços dels tres grans festivals musicals de la Costa Brava (Peralada, Cap Roig i Porta Ferrada), els dos teatrals de Girona i Salt (Temporada Alta i FITAG) i el Festival de Cinema de Girona; segons que va apuntar ahir el responsable de Càritas a Girona, Ramon Barnera, aquesta iniciativa pretén "obrir la nostra entitat a la societat civil i buscar complicitats, especialment importants en un moment de retallades tan significatives com l'actual". Si fins ara s'havia buscat el suport d'altres entitats i d'empreses privades amb la signatura de convenis particulars, ara s'ha donat un pas més creant aquest aliança a set bandes amb el món de la cultura.

Una temporada solidària

El funcionament és senzill: cadascun dels festivals destinarà un euro de cada entrada venuda en un espectacle determinat a l'obra social de Càritas, que després s'encarregarà d'administrar aquestes aportacions dins els seus projectes. El que donarà el tret de sortida serà el festival de Cap Roig amb el concert d'Els Amics de les Arts, assegurant l'èxit de la col·laboració en tant que aquesta actuació és una de les que ja tenen les entrades exhaurides.

A manca de definir el "concert solidari" de Porta Ferrada, el següent festival a l'agenda serà el Castell de Peralada. En aquesta ocasió, la cita serà el 18 d'agost amb el Barcelona Ballet amb Ángel Corella i Chi Cao, segons que va explicar el seu director Oriol Aguilà, l'intèrpret que es va posar en la pell de L'últim ballarí de Mao.

A finals d'agost arribarà el torn del FITAG, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona. Aquest serà un cas lleugerament diferent, en tant que les entrades són gratuïtes o a un preu simbòlic; és per aquest motiu que mentre duri el certamen, al Teatre Municipal s'hi podran trobar unes guardioles dissenyades expressament per Domènec Fita, on tothom qui ho desitgi podrà fer les seves aportacions.

Ja al setembre, el festival de cinema de Girona col·laborarà amb la iniciativa; a manca de definir quines accions durà a terme, el seu director Lluís Valentí va apuntar que es duran a terme en l'acte ?inaugural, donant especial rellevància a la col·laboració.

Finalment, el darrer serà Temporada Alta, que ho farà per doble partida: col·laborant amb Càrites de Girona i Salt, Salvador Sunyer va avançar que s'escolliran "dos espectacles que poguem assegurar, o gairebé, que s'ompliran al cent per cent" per aportar-hi el seu euro solidari.

El conveni s'ha signat per a la present temporada; ara bé, Barnera va mostrar-se convençut que l'activitat tindrà continuïtat en el futur "si la situació segueix sent la mateixa", i va deixar la porta oberta a l'entrada de més festivals que vulguin afegir-s'hi.