Avui serà un dia diferent i molt intens al Museu d'Art de Girona. El públic es convertirà en el protagonista. I és que el centre celebrarà la 3a edició del Dia del Visitant, una iniciativa exclusiva d'aquest museu, ideada per la seva conservadora, Carme Martinell, que consisteix a obrir les portes de franc des de les 10 del matí i fins a les 12 de la nit per oferir un ventall frenètic d'activitats que inclou conferències, tallers, música, teatre i moltes visites amb guia. L'any passat es van registrar més de 1.800 participants.

Però no es tracta de visitar el museu de la mà de guies turístics professionals, sinó que aquesta feina s'ha encarregat excepcionalment a persones que es dediquen a altres feines i que han acceptat convertir-se en guia per un dia. Així, faran de guia l'ambientòloga Núria Puigdevall (11:30h), el meteoròleg col·laborador d'aquest diari, Gerard Taulé (12h), l'escriptor Jorge Morales (12:30h), la psicòloga Núria Beitia (17:00), l'ambaixador de la viquipèdia Àlex Hinojo (17:30h), l'historiador Albert Reixach (18h), l'enginyer agrònom Vicenç Riera (18:30h), l'astrònom Rafael Balaguer (19h) i el periodista Moisès de Pablo (19:30h), aquest col·laborador del Diari de Girona.

Tots ells s'han inspirat en objectes del museu per parlar d'allò que els interessa, i oferir una nova mirada al fons de valuosíssimes peces que conserva un dels centres més importants en romànic i gòtic, amb obres úniques com els retaules de pintura medieval del Saló del Tron, la famosa biga de cruïlles o l'antiga ara de Sant Pere de Roda.

La jornada començarà amb un taller de pintura sense colors a l'espai educatiu (10h) i, una hora després, la conferència L'aprofitament de l'aigua pluvial: les cisternes, dipòsits de la memòria, a càrrec del mestre d'obres Josep Vicens. Germà de l'artista pintor Isidre Vicens, Josep Vicens ha contribuït a fer l'inventari de les cases del Barri Vell de Girona que encara conserven la seva cisterna, que són més d'un centenar. Aprofitar l'aigua pluvial de les teulades era una pràctica molt sostenible que els més grans encara recorden. Josep Maria Trullén, director del Museu d'Art, ha recordat que Josep Vicenç va néixer a Montfullà l'any 1920, de manera que aquest serà també "un homenatge a la vellesa". Cada mitja hora hi haurà una nova activitat durant tota la jornada. Entre altres, hi participaran Anna Sala (Consciència Sensorial), Anna Freijomil (art-terapeuta), Jordi Carreras (de l'edició en paper a l'edició digital).

Meritxell Faxedas es farà càrrec de les activitats teatrals i, entre altres activitats, s'oferirà un tast de coques de Sant Joan. Xavi Lozano oferirà el concert Tubs del món als jardins del museu, mentre Gemma Rigau s'ocuparà de l'espai educatiu.