"Als 35 anys no se't desperta l'afició pel teatre; és quelcom que s'ha de veure i fer des de petit per aconseguir tenir un públic adult a les sales". Així de contundent es manifestava ahir Josep Domènech, i és amb el ple convenciment en aquesta premissa que després de 20 anys dedicant-se al teatre escolar amb el projecte TGB (Teatre General Bàsic), Bitò Produccions ha decidit donar un tomb a la seva oferta de programació d'arts escèniques dirigida a escoles i instituts, presentant Zona Teatre.

La principal novetat d'aquest nou projecte respecte al seu antecessor és que ofereix la possibilitat de combinar el visionat d'un espectacle, sempre adequat a les edats des de primària i fins a Batxillerat, amb activitats complementàries. Aquestes van des del coneixement entre bambalines de com es crea un muntatge teatral, fins a tallers o visites didàctiques a museus i equipaments vinculats al projecte.

Segons que explicava Domènech, la proposta (que s'amplia de 9 fins a 19 espectacles per al curs vinent) s'ha treballat "escoltant les demandes dels professors dels diversos centres", buscant el valor pedagògic de l'activitat i, per què no, "també pensant en la creació dels espectadors del futur". "Un informe recent apunta que el 80 % de persones a qui els agrada el teatre és perquè hi han tingut experiències positives d'adolescents o infants", explicava en la presentació del projecte. És per aquest motiu que des de Bitò es vol "fer un esforç" perquè sovint, les generacions anteriors no han tingut l'oportunitat de veure bon teatre quan eren nens, i menys encara amb una adaptació curricular com la que es planteja al projecte.

De la selectivitat a l'escenari

Segons Núria Darnés, la coordinadora de Zona Teatre, s'han creat dos grans blocs: el d'infantil i primària, i el de secundària i Batxillerat. En ells s'hi podran veure espectacles com El conte de la lletera, El cargol Mossi i el cucXarop de cargol, per als més petits; o Tirant Lo Blanc, Laura a la Ciutat dels Sants Nada, en el segon.

Aquestes darreres obres s'emmarquen dins Teatre i Literatura: s'ha treballat amb el Teatre de Ponent a partir de les demandes dels propis instituts, que van proposar veure adaptacions escèniques dels textos que entren a la selectivitat.

Totes les propostes es ?complementen amb la possibilitat de ?parlar amb els actors o directors de l'obra, per "viure, no només ?veure" els espectacles, segons Darnés; o amb tallers que en alguns casos, fins i tot, es destinen als mestres.

A banda de les sortides al teatre, també s'ha creat el projecte Ara ?arribem, on són els professionals de Bitò els qui es desplacen a ?l'aula a impartir les activitats.