La llibreria L'Altell, de Banyoles, i l'escriptor Josep M. Fonalleres han estat guardonats amb el I Memorial Pere Rodeja, uns premis instituïts pel Gremi de Llibreters de Catalunya que volen estimular les activitats culturals i la difusió de la llengua i la literatura catalana. Per Irene Tortós-Sala, directora de la llibreria, el premi és ''una alenada d'aire fresc'' perquè reconeix l'esforç que fan alguns llibreters per organitzar activitats culturals i promoure la literatura. Fonalleres ha destacat la satisfacció de rebre un premi que recorda la figura de Pere Rodeja perquè ''em va ensenyar a estimar un univers tan atractiu com el de les llibreries''.

La propietària de la llibreria L'Altell de Banyoles creu que el premi servirà per reivindicar la feina del llibreter respecte la promoció d ela lectura i la literatura. Per Irene Tortós-Sala, els llibreters organitzen sovint activitats culturals que els requereix ''energia extra'' i que en algunes ocasions no tenen el ressò que es mereixen. Per això creu que el I Memorial Pere Rodeja que li ha estat atorgat és una ''alenada d'aire fresc''.

Josep Maria Fonalleras també ha rebut el reconeixement amb satisfacció de ser un recordatori de Pere Rodeja, ''que em va ensenyar a estimar un univers tan atractiu com el de les llibreries''. Per Fonalleres, una llibreria és com ''un imant'' per anar a fullejar o per perdre-t'hi. Per l'escriptor, les llibreries són ''un referent social i cultural''.

El premi I Memorial Pere Rodeja vol estimular els llibreters en la seva dedicació d'activistes culturals i difusors de la llengua i la lectura i promocionar l'hàbit de la lectura, i s'atorguen a instància del Gremi de Llibreters de Catalunya, després d'una proposta del Gremi de Llibreters de Girona. Premia una llibreria, amb una dotació econòmica i un escriptor o periodista, amb una peça d'art que en aquest 2012, ha estat una pintura de l'artista gironí Isaac d'Aiguaviva.

Els guardons s'ha lliurat aquest divendres a la nit al CaixaForum de Girona, en un acte que ha comptat amb la presència dels premiats i de representants del sector de la cultura i de la política, així com també familiars del llibreter Pere Rodeja, que va regentar durant anys la llibreria Geli de Girona