L'arc neolític més antic d'Europa trobat fins ara ha estat trobat complet i en condicions excepcionals en el jaciment de la Draga, a Banyoles. L'arc trobat data del voltant del 5.400-5.200 aC, té 108 centímetres de llarg, bastant curt en comparació d'altres de l'època, i està fet de fusta de teix, una espècie protegida avui a Catalunya i que es caracteritza per la seva resistència i perquè triga molt a créixer. La troballa és d'especial importància perquè permetrà analitzar multitud de detalls sobre la tecnologia, les estratègies de subsistència i l'organització social de les primeres comunitats camperoles que es van assentar fa milers d'anys a la península Ibèrica.

La troballa d'aquest arc és molt significativa per a aquestes societats de comunitats agrícoles i "ens permet saber moltes coses de la societat que el va utilitzar", va dir Raquel Piqué, una de les directores de les excavacions, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A la presentació oficial de la nova troballa hi va assistir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i els codirectors de les excavacions del Parc Neolític de la Draga, Toni Palomo, Xavier Terradas, María Saña i Raquel Piqué.

Segons les investigacions més recents de l'equip d'arqueòlegs de la Draga, els arcs podrien tenir altres funcions que la mera caça d'animals. "Sabem que aquí l'economia depenia fonamentalment de l'agricultura i la ramaderia, i que la caça representava només el 2 per cent, per això creiem que l'arc podria haver tingut un rol simbòlic, estratègic, o relacionat amb la conflictivitat social o el prestigi de les persones que el posseïen", va afegir Piqué.

Es tracta del tercer arc que es troba en aquest poblat neolític, després de les troballes de fragments d'aquest tipus d'eina el 2002 i 2005, però és el primer del Neolític que apareix sencer a tot el Mediterrani. La peça pertany a més al moment més primerenc d'ocupació del jaciment.

El de la Draga és un enclau excepcional per tractar-se d'un dels més antics del Neolític peninsular i perquè és un assentament a l'aire lliure amb una ocupació relativament contínua. És també un dels tres únics jaciments europeus que es troben en un estat excepcional de conservació, al costat del de Dispilo a Grècia i el de La Marmota a Itàlia.

Les excavacions continuen a la Draga i un equip més d'una desena d'arqueòlegs rebusquen diàriament entre el fang possibles noves peces que ajudin a comprendre millor els nostres avantpassats. El jaciment, molt extens, es va descobrir a l'inici de la dècada de 1990 i fins avui només ha estat excavat en un 10%.