L'artista Quim Hereu, un gironí amb taller a Banyoles, que es promociona com "el proper Dalí", ha proposat a les institucions situar al Barri Vell de Girona la seva obra gegantina L'estrambòtic naixement de Venus, una tela de 6 metres d'alçada per 12 d'amplada acabada de firmar. L'artista valora l'obra en 2,4 MEUR, i assegura que hi ha la possibilitat de vendre-la al Museu de Carlos Slim de Mèxic o al Museu de Moscou, però aquesta "no seria una bona notícia per a la nostra ciutat".

Per evitar-ho, Quim Hereu ha proposat a l'Ajuntament i a la Diputació de Girona, entre altres institucions, traslladar el seu taller a la ciutat, dins un local de grans dimensions, com ara una antiga església, on el públic accediria pagant "5 o 6 euros" d'entrada per poder visitar L'estrambòtic naixement de Venus i altres teles monumentals. A més a més, l'artista i la seva efervescent activitat creativa esdevindrien part de l'atractiu, ja que el públic vondria per veure'l treballar.

Aquesta operació té un cost estimat d'uns 100.000 euros mensuals, que es podrien amortitzar amb la venda de tiquets. "A Girona entren cada matí 1.500 turistes", comenta Carles Mallart, de la Fundació Petjada de Sant Narcís60, un dels impulsors del projecte. Les institucions gironines no s'han compromès amb res, però l'alcalde, Carles Puigdemont, i el president de la Diputació, Jaume Torramadé, es van deixar fotografiar ahir davant l'espectacular Venus, conservada al taller de Banyoles.

Els costos estimats inclouen el lloguer del local, les dues o tres persones que caldria contractar i totes les altres despeses. Hereu es declara seguidor del moviment de l'"estrambotisme", de Joan Fuster., desaparegut als 94 anys d'edat.

Durant dos anys, l'equip de Tito Coca, de l'empresa Oxigeno, ha filmat el procés de producció de L'estrambòtic naixement de Venus. La pel·lícula serà presentada al festival de Sant Sebastià conjuntament amb l'exposició del quadre de la Venus, el proper setembre a la capital basca. L'artista té en previsió anar encara més lluny amb una nova tela de 8x14 metres, pintats a l'oli sobre lli belga, sobre la figura d'Ermesenda de Carcassona, de la qual ja hi ha uns esbossos.