El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va atorgar ahir el Premi Nacional de Cultura a la Fira del Circ al Carrer que se celebra a la Bisbal de l'Empordà, "pel seu bon criteri i rigor professional des que va ser creada el 1996, per l'encertada optimització de recursos, per la seva qualitat artística i per l'impacte territorial i la popularitat que ha assolit".

Segons el jurat, "la Fira ha integrat el circ com a eina pedagògica i educativa en l'ensenyament públic i en els joves adolescents". A aquests valors, l'any 2011 s'hi va afegir el de la potenciació del vessant solidari, amb la col·laboració d'Educació sense Fronteres, amb la dels pallassos d'hospital Xarop, amb l'associació de treball amb el grup format per discapacitats psíquics El Trampolí.

Els premis, que es van fer públics ahir, s'atorguen anualment com a màxim reconeixement institucional a la cultura i la creació a Catalunya.

Els premis, que es lliuraran al llarg de la propera tardor, s'atorguen seguint l'assessorament d'un jurat, que enguany ha estat format per catorze personalitats de referència en el món de la cultura catalana com el director teatral, músic i compositor Xavier Albertí, l'acròbata Escarlata Circus i Premi Nacional de Circ 2007, Bet Miralta o l'historiador i conservador del Museu d'Història de Barcelona, Josep Bracons.

Des de la Bisbal, la notícia del premi va ser rebuda amb sorpresa per part dels organitzadors de la Fira, que no s'ho esperaven. "Estem molt contents, no l'esperàvem, encara mirem d'acabar-ho de pair" va comentar el seu portaveu, Dani Varela. "Estem molts agraïts, sobretot pel suport voluntari que hem rebut per part de les institucions i organismes públics i de tot el municipi que s'ha bolcat en la Fira, tot i la penúria econòmica dels últims anys". Justament, l'alcalde de la Bisbal de l'Empordà i exregidor de Cultura, Oscar Aparicio, va destacar la satisfacció pel reconeixement que atorga aquest premi a la tasca de voluntarietat dels organitzadors per mantenir i fer créixer la Fira com a "patrimoni de la ciutat".

"Des de l'Ajuntament, hem evitat que les retallades econòmiques afectessin la Fira, sobretot per l'esforç de tots els que la fan possible i per la gran quantitat de gent que acudeix a la Bisbal per veure els diferents espectacles i activitats" va remarcar Avaricio. La Fira, juntament amb l'Espai Escola de Circ, han volgut des de la seva primera edició portar i mostrar aquesta disciplina artística per tot el municipi, però sobretot, formar els més joves perquè en puguin participar de manera activa. Per això durant l'any, imparteixen una hora setmanal de circ als diferents centres escolars de la Bisbal, entre altres iniciatives.

Arriba el circ a la Bisbal

El premi atorgat arriba en el moment més favorable per al municipi bisbalenc que d'aquí a tres dies inicia la XVII edició de la Fira anual de Circ al Carrer.

Aquest any, presentarà com a novetat la inauguració d'un nou espai de programació oficial, el "Camaleònica/La Bonita" coproduït per l'Ajuntament de la Bisbal, la Fira de Circ, La Bonita Produccions i Camaleònica d'Espectacles, i que vol convertir-se en una zona de referència del nou circ contemporani català.

En aquesta edició, es podran veure espectacles de primer nivell de circ, malabars, música, i equilibris, entre d'altres, en diferents escenaris realitzats per diversos artistes tant de nivell nacional com internacional que provenen de Portugal, Brasil o Àustria.A nivell nacional hi haurà actuacions del circ tradicional de la companyia catalana Los Circo, l'espectacle infantil de la Cia.Estampades o la mostra d'habilitat dels alumnes de l'Escola de Circ. Entre artistes internacionals destaquen els malabars d'Aleksander Koblykov, l'actuació del clown argentí Chacovachi o els equilibris acrobàtics del l'alemany Danilo Marder.