Els productors de cinema i els empresaris teatrals i musicals van decidir ahir constituir-se en Unió per exigir al Govern espanyol que l'activitat cultural continuï estant gravada amb el tipus d'IVA reduït, és a dir, del 8%, i no pugi a l'"inassumible" 21%, com va anunciar l'Executiu divendres passat. Segons van informar ahir fonts de la reunió, la Unió la van constituir ahir a la tarda la Federació Estatal d'Associacions d'Empreses de Teatre i Dansa (Faeteda), la Federació d'Associacions de Productors Audiovisuals Espanyols (Fapae), la Federació de Distribuïdors Cinematogràfics (Fedicine) i la Federació d'Empresaris de Cinema d'Espanya (Fece).

S'hi sumen l'Associació de Promotors Musicals d'Espanya (APM), l'Associació de Representants Tècnics de l'Espectacle (ART), l'Associació de Teatres, Festivals Temporades Líriques (OPERA 21), Associació Espanyola d'Orquestres Simfòniques (AEOS) i l'Associació de Professionals i Amics de les Arts Circenses (AEPAAC).

La Unió d'Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, que representa, segons les seves dades, a 4.000 empreses del sector i més de 150.000 llocs de treball directes, vol iniciar "converses immediates" amb el Ministeri d'Hisenda i la Presidència de Govern "per abordar el problema plantejat".

La repercussió de l'augment en el preu de les entrades, diuen, accelerarà l'actual procés de recessió del consum, provocant destrucció d'ocupació i el descens de l'activitat cultural. La nova Unió apel·la en un comunicat al Govern " i a tots els partits polítics" perquè mostrin la seva sensibilitat i compromís en defensa de la indústria cultural d'aquest país. "En tots els països de l'euro -afegeixen- s'aplica l'IVA reduït a l'activitat cultural. La decisió del govern espanyol ens allunya dels usos comunitaris, i afecta la nostra competitivitat internacional i la marca 'Espanya'".

Mascarell fa costat al sector

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es va posar ahir al costat del sector cultural en entendre que és una cosa "desproporcionada, desmesurada i desconsiderada". A preguntes dels periodistes, Mascarell va dir que als últims dies ha mantingut contactes amb representants del sector de la Cultura per posar-se al seu costat i conèixer el que estan preparant. Segons el seu parer, davant la crisi econòmica global el sector "estava disposat a fer un sacrifici, però la proposta és desmesurada".