Com gestiona la UdG el nou sistema de pagament vinculat a l'increment del preu final de la matrícula?

La Generalitat de Catalunya determina el decret de preus del 2012 que han de cobrar les universitats públiques i la UOC. Nosaltres mostrem ja el preu final a la matrícula segons el decret establert, i creiem que no hi ha una altra manera de fer-ho, és el més coherent perquè no hi hagi problemes de butxaca. Em costaria molt creure que altres universitats mostrin a la matrícula només el preu de l'any passat o l'equitatiu al 60%. El problema més gran és que nosaltres hem de matricular els estudiants i les beques d'Equitat no han estat convocades encara i per tant no hi manera de fer un càlcul.

Creu que la Generalitat no ha fet a temps la seva feina ja que no ha convocat les beques d'Equitat abans del període de matriculacions ?

Nosaltres no ho veiem així. Ens trobem davant d'un canvi de sistema, i això atabala, perquè hi ha un increment considerable del preu. El que fem des de la UdG es buscar maneres de tractar-ho.

Quants terminis ofereix la UdG per abonar el cost total de la matrícula?

Oferim 3 terminis per facilitar el pagament. La Generalitat obliga a les universitats a fraccionar el pagament en dos terminis, el primer del 60%. Aquest pagament nosaltres el fraccionem en dos: en un 40% el primer i un 20% el segon, perquè l'increment de preus és important i ho flexibilitzem. De cara al tercer termini, d'un 40%, la Generalitat ja haurà resolt les beques d'Equitat i per tant ja se sabrà si l'estudiant té o no bonificacions. I si ets becat, aquest tercer pagament no tindrà efectes a la butxaca. Cada estudiant té l'opció d'escollir en quants terminis vol pagar.

Així no recomana pagar-ho en un sol cop, com sí que va fer la degana de la Facultat de Ciències, Victòria Salvadó, al Diari de Girona?

Crec que les secretaries no han de recomanar res, han d'informar i posar sobre la taula les alternatives. S'ha de dir que es pot pagar en 3 terminis, minimitzant l'efecte econòmic sobre les famílies, però no es recomana fer-ho en 1 o en 3. Les instruccions són clares i estem actuant tal com havíem previst.

El procés de matriculació creu que s'ha explicat i entès de manera clara?

S'està explicant quin és el preu de la matrícula i com funcionen les beques. Potser caldria especificar-ho al full de matrícula.

I el tema de l'acreditació?

El tema de l'acreditació deu ser veritat que és un desgavell, perquè pel que llegeixo al Diari de Girona he de concloure que no s'ha entès bé. Es barregen dues coses que es lògic que es mesclin. Un és el tema de l'acreditació que pot obtenir un estudiant per demanar a la universitat que el matriculi com a matrícula condicionada a beca, és a dir, sense pagar primer i ja ho resoldrem quan el ministeri ho resolgui. Aquest tema es barreja amb les beques d'Equitat, que són el mecanisme que la Generalitat ha establert per poder aplicar bonificacions sobre la matrícula de la universitat pública en funció de la renda familiar de cada estudiant.

Tots els estudiants que volen accedir a la matrícula condicionada a beca han de demanar l'acreditació?

Els estudiants que van tenir beca l'any passat ja no cal que demanin l'acreditació, i ja poden demanar la matrícula condicionada. Els estudiants que vénen nous a la universitat se'ls va informar per carta que havien de demanar l'acreditació si es vol optar a beca. L'estudiant ha de decidir, i nosaltres intentem informar-lo. Els estudiants nous se'ls han fet sessions informatives. En els dels altres cursos es veritat que és més difícil arribar-hi. Jo crec que estem informant adequadament i publicant la informació on toca. Enteníem que això era suficient.

I les beques del Ministeri han sofert canvis en la gestió?

Les beques del Ministeri es gestionen igual que es gestionaven abans.

Quants estudiants s'han matriculat ja a la Universitat?

Estudiants nous, 1.916 matriculats en els 3 primers dies (84%). L'any passat en dades comparables n'havíem matriculat el 62%, 1.387. I estudiants totals, enguany en portem 5.937 quan l'any anterior només 4.547. El ritme de matriculació ha estat millor que els altres anys.

Respecte a la valoració de la Generalitat sobre que la web de la UdG és poc afortunada, què en pensa?

Creiem que arribar a la informació a la nostre web no és tan difícil, però si s'han de fer modificacions per millorar, les fem. Això no vol dir que assumim la nostra part de culpa. Cada web té la seva lògica, i que sigui caòtica o no és opinable. Creiem que la nostra té un ordre, i des del nostre punt de vista facilitava. Això no vol dir que no es puguin fer les coses diferents.

Creu que ha estat un caos?

No creiem que hagi estat un caos. Al contrari, perquè anem a millor ritme de matriculacions que altres anys.