La xifra d'espectadors que van al cinema a Espanya caurà al voltant d'un 25% aquest any com a conseqüència de la crisi i en especial per la pujada de l'IVA, que suposarà un increment del 13% del preu de les entrades a les sales que no puguin assumir l'augment.

El president del Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya, Camilo Tarrazón, va assegurar ahir que la pujada de l'IVA agreujarà un any ja de per si "dolent", per la caiguda d'espectadors en el primer semestre i la programació distorsionada per l'Eurocopa.

"Fàcilment es pot assegurar que hi haurà una caiguda consolidada del 25%, molts cinemes deixaran de ser viables", va avisar Tarrazón, que assegura que aquestes mesures afectaran sobretot les sales petites i independents, ja que els multicinemes tenen més marge per no repercutir l'augment en el preu de l'entrada.

A més, avisa que no es recaptarà més perquè caurà el consum: "L'impacte serà tan brutal d'aquí al desembre, que ja es veurà com recaptaran menys del que deien i que han destruït llocs de treball i teixit", va dir el president dels empresaris cinematogràfics de Catalunya.

Sector en crisi

Segons dades del Ministeri de Cultura, el 2011 hi havia a Espanya 876 sales de cinema -16 menys que el 2010- i hi va haver 98.340 espectadors, enfront dels més de 100.000 de l'any anterior.

La tendència a la baixa també es va encomanar al preu mitjà de les entrades - 6,46 euros el 2011 -, que va carue per primer cop en deu anys, ja que el 2001 costaven 4,2 de mitjana davant els 6,5 del 2010.

Però les entrades es tornaran a encarir, de manera que Tarrazón confia que el govern rectifiqui i, igual que ha passat a Holanda i Portugal, la cultura torni a l'IVA reduït, encara que assegura que el mal ja estarà fet, perquè els cines que tanquin no tornaran a obrir.