Ningú no diria que es tracta d'un espectacle de fi de curs perquè la professionalitat resulta desbordant al musical Landrys (Laundry de ladies), de la Companyia I.T. Teatre, que inaugurarà la XXII Proposta de Teatre Independent de la Sala La Planeta de Girona. Landrys parteix de textos de Viginia Woolf, María Zambrano o García Lorca i s'inscriu en la commemoració del centenari de l'Institut del Teatre, que d'altra banda també presentarà a Girona l'obra de teatre físic i textual Polièdrica.

La Proposta de Teatre independent té un total de 7 espectacles, sempre amb la qualitat, sense estar renyida amb l'experimentació, com a denominador comú. La programació inclou el músic Marc Parrot en directe amb la seva banda posant so a una poètica projecció cinematogràfica de Segundo de Chomón. És l'espectacle Ombres de plata.

La Planeta sempre tria espectacles emergents, com El sopar, dels mallorquins Iguana Teatre, l'espectacle més votat el 2012 pels programadors de la Red estatal de teatre alternatius. O Fa una mica de soroll, de Romina Paula, amb Albert Prat d'actor, producció de La Planeta estrenada amb èxit al juny. Valèntia porta a Girona el fruit de la unió dels actors valencians que volen parlar en català de la crisi econòmica i els seus orígens, mentre Acorar, de Toni Gomila, ha estat distingit per l'Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears.

Les entrades es van posar ahir a la venda amb un nou sistema a www.laplaneta.net. A taquilla es trobaran a partir del setembre.

180 funcions en un any

La Planeta va oferir l'any passat un total de 180 funcions, una seixantena d'elles per a escolars. La sala per on passa el teatre gironí d'estrena s'alimenta en un 50% de les subvencions institucionals, i dóna feina a 4 persones. Pere Puig, un dels responsables, s'ha referit al "drama" de programar sense cobrar les subvencions ja des de fa temps, i ara l'augment de l'IVA.