L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) no té decidit si declararà el claustre de la finca Mas del Vent Bé Cultural d'Interès Local, com demanen els experts que han participat en el dictamen que aquest dimarts a la tarda ha donat a conèixer el Departament de Cultura sobre la seva autenticitat. Els experts conclouen que no és romànic autèntic sinó una recreació malgrat estar format per peces antigues. "Estàvem pendents de la resolució dels experts", ha reconegut la regidora de Cultura del municipi, Gràcia Artigas. Aquest matí se'ls ha informat de les línies generals però ara falta analitzar "amb detall" el dictamen en la pròxima reunió de la comissió tècnica de patrimoni que es farà per la via ordinària.

Una trucada del director general de Patrimoni, Joan Pluma, aquest matí els ha informat de que el conjunt no datava del segle XII com s'havia apuntat i els ha resumit les línies generals del dictamen. La sensació que han tingut, segons explica la regidora, és de "satisfacció" per poder conèixer definitivament si era o no autèntic i ha reconegut que s'ha generat una "gran expectació" des que el tema va aparèixer als mitjans de comunicació.

Preguntada per si creu que se n'ha fet un gra massa de tot plegat, Artigas entén que alguns ho poden veure així perquè s'ha demostrat que no és del romànic, però considera que el claustre segueix essent "espectacular". "El fet d'haver pogut determinar la seva autenticitat sempre és interessant", apunta, alhora que reconeix que segurament el procés s'ha accelerat gràcies al ressó que ha tingut. I és que recorda que el procés d'estudi d'aquest conjunt estava obert des de la tardor passada i "tots sabem que aquests processos són lents", afegeix.

La decisió de declarar-lo BCIL no està presa

L'Ajuntament és l'organisme que ha decidir si declara el claustre Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i a dia d'avui no hi ha res en ferm. La previsió és que passat l'estiu es reuneixi la comissió tècnica de patrimoni per la via ordinària, un equip que sol fer-ho uns sis cop l'any. I és que el que vol ara el consistori és analitzar amb detall tota la informació que configura el dictamen per valorar si cal donar-li aquest nivell de protecció. Per altra banda, descarten tractar-ho per la via d'urgència perquè entenen que el monument està "molt ben conservat" i no corre cap perill. "Fa cinquanta anys que està col·locat i en molt bones condicions", assenyala.

Pel que fa a la possibilitat d'establir un règim de visites, tenint en compte que el claustre està a mans de privats, tampoc ho descarten però recorden que no està obligat per llei en aquest tipus de protecció. "Està tot per decidir", conclou la regidora.

Els propietaris de la finca no han volgut pronunciar-se sobre el dictamen.