L'antiga cuina de barca dels pescadors era precària en mitjans, ràpida, saciant, energètica i molt calòrica, i poc tenia a veure amb les reelaboracions sofisticades d'alguns plats que avui serveixen alguns restaurants sota l'atractiva etiqueta de cuina tradicional de la gent del mar. Aquestes són les principals conclusions de l'estudi Els orígens de la cuina del peix al Baix Empordà: la cuina de barca, elaborat pel Museu de la Pesca de Palamós, que analitza i documenta la cuina i la gastronomia del col·lectiu pesquer del port de Palamós i en especial la cuina elaborada a les barques durant la dura jornada laboral.

Elaborat per Joan Lluís Alegret, Miquel Martí, Alfons Garrido, Ramon Boquera i Jaume Badia, l'estudi es presentarà avui (20h) al mateix Museu de la Pesca. El treball identifica les principals espècies i ingredients, les preparacions, els procediments i les coccions, així com el paper dels "ranxers", els espais i els estris de cuina, els menús a bord i fins i tot els horaris.

A més de concloure que la cuina a bord era ràpida, calòrica i poc elaborada, ja que els pescadors anaven per feina, l'estudi destaca el salt important entre la cuina de barca i l'evolució més sofisticada de les cuines a les llars dels pescadors, les barraques on feinejaven o als restaurants. "Es pot concloure que avui, sota el terme 'de pescador', la restauració comercial ofereix elaboracions bastant allunyades de les menges habituals de la gent de mar", diu l'estudi.

L'equip del Museu del a Pesca ha comptat amb la participació de la comunitat pesquera local a través de l'activitat Recerca en Viu organitzada per l'Espai del Peix de Palamós. Durant el procés d'elaboració de l'estudi, pescadors i familiars van recrear en directe als fogons de l'Espai del Peix les receptes tradicionals de les barques, van explicar el procés d'aprenentatge i transmissió de coneixement, així com la seva adaptació a la cuina de llars i els restaurants.

Diferents "ranxers" també han aportat el seu testimoni i mestratge per acabar de configurar una idea aprofundida de la cuina popular dels pescadors, cuina revaloritzada pel turisme gastronòmic. La cuina de barca és la segona part d'un projecte més extens centrat en el coneixement del patrimoni gastronòmic marítim i pesquer del Baix Empordà, iniciat amb un estudi de l'oferta de cuina del peix als restaurants de la comarca i que properament serà publicat pel Museu de la Pesca.

La presentació del projecte La cuina de barca s'inscriu en el cicle Cultura Viva que organitza anualment la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura, amb l'objectiu de donar a conèixer les recerques que en el camp de l'etnologia s'estan duent a terme en el territori. La totalitat del projecte ha estat subvencionat per l'Agencia de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca i l'Institut Ramon Muntaner.