"El pensament català rebrota i sempre sobreviu als seus il·lusos enterradors". Cisellada en pedra, la famosa frase de Francesc Pujols es pot llegir al centre de la plaça Gala-Salvador Dalí de Figueres, a l'entrada del museu visitat cada any per quasi un milió de persones. La frase presideix el monument que Dalí va dedicar al seu admirat filòsof Francesc Pujols, amb voluntat d'immortalitzar-lo. L'aposta daliniana no podia resultar més oportuna per commemorar el cinquantè aniversari de la mort de Pujols (Barcelona, 1882 - Martorell, 1962). La Generalitat i el Festival Acústica de Figueres van presentar ahir la instal·lació Paraules de Llum, obra de l'artista Francesc Aleu, ex Fura dels Baus, que convertirà els propers dies 31 d'agost i 1 de setembre la daliniana plaça en "un temple" consagrat a l'obra de Pujols. Per fer-ho, Aleu omplirà les façanes dels edificis, també el Museu Dalí, amb projeccions de les frases i els pensaments de Pujols.

"Les lletres correran com serps, mentre un muntatge sonor permetrà seguir els continguts encara que tanquis els ulls", va explicar l'artista en el decurs d'una roda de premsa al Cafè Delicatessen. "La meva idea és amplificar la matèria primera de Pujols projectant les seves frases i recordant el seu misticisme", va afegir. Aleu sosté que, sense ser "un mediàtic", Pujols és en el punt més profund de molts artistes catalans, "crec que és el fonament de la cultura catalana i més en aquest moment de dificultats nacionals pels atacs que patim".

43.000 espectadors

A l'acte també hi va participar Jordi Cabré, director general de Promoció i Cooperació Cultural del Departament de Cultura, el director de l'Acústica, Xavier Pascual, que va posar de relleu la "intensa relació" entre Dalí i Pujols, i la regidora Marta Felip, que va apostar per repetir enguany els 43.000 assistents a l'edició passada de l'Acústica. "Representa més activitat comercial", va concloure.