Reunions del Consell Presbiteral (capellans) i del Consell Pastoral Diocesà (la majoria, laics) de Girona -organismes que assessoren el bisbe en el govern- i dels arxiprestos (capellans responsables dels arxiprestats, que és un divisió territorial) han debatut sobre el desenvolupament de la figura del laic amb missió pastoral, un home o dona que, després de rebre formació i ser nomenat, assumeix, sota les directrius del rector, una sèrie de responsabilitats en una parròquia. És una de les vies de futur, juntament amb el diaconat permanent, per garantir el màxim de serveis a les parròquies. Segons el Butlletí de l'Església de Girona, capellans gironins que formen part del Consell Presbiteral han remarcat que la tasca dels laics amb missió pastoral no només s'ha de centrar en la litúrgia sinó que hauria d'abarcar altres responsabilitats en l'àmbit parroquial, o agrupacions de les citades. En aquest sentit, s'ha incidit en què aquests laics han de rebre formació i que l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG) ha de canalitzar aquesta necessitat. Tanmateix, s'ha demanat que la formació es realitzés descentralitzadament.

Actualment, els laics amb missió pastoral es dediquen, bàsicament, a l'atenció a les persones i la reunió de les comunitats els diumenges en absència de prevere. Per tant, la formació d'aquests laics és qualificada de molt important pels capellans. A més, s'ha reflexionat sobre la conveniència que aquestes persones siguin escollides prioritzant el criteri del consens. També sobre les avantatges i inconvenients que els escollits realitzin celebracions en els municipis on resideixen. Hi ha interès a fi que la dona ocupi aquestes responsabilitats. En la reunió d'arxiprestos, s'ha valorat molt la implicació desinteressada de nombroses persones en tasques senzilles -obrir i tancar una església, netejar-la...- però imprescindibles per al funcionament diari de les parròquies.

Austeritat

El bisbe de Girona, Francesc Pardo i Artigas, ha demanat als capellans "austeritat personal i institucional", cosa que significa, a tall d'exemple, "vigilar les despeses que es poguessin fer a les esglésies i complexos parroquials". "La crisi econòmica també ens afecta", havia recordat abans. Pardo ha demanat ser sensibles amb tothom que pateixi la crisi econòmica.