El president del Consell Nacional de la Cultura i els Arts (Conca), Carles Duarte, es mostra totalment contrari al "radical" augment de l'IVA en el sector cultural, que considera com "una invitació contundent" a deixar d'anar al cinema i al teatre.

Duarte diu no comprendre per què el govern ha decidit un augment de l'IVA, que en alguns productes culturals i del món de l'espectacle passarà del 8% al 21%.

"No entenc per què s'ha pres aquesta mesura", assenyala Carles Duarte, qui afegeix: "Quan penses en les motivacions, no et vénen idees molt encoratjadores. Per què fer mal a diferents professions que ja tenen una situació francament precària?" es pregunta.

Segons el seu parer, una mesura d'aquestes característiques "tan radical, substancial en àmbits com els del teatre o el cinema és una invitació molt contundent a que s'hi deixi d'anar, el que és inacceptable".

Per Duarte, s'està castigant un sector que ja té una situació complicada. "Em preocupen els actors o els músics, gent que no pot viure de l'aire, que no són multimilionaris, que mengen com tothom. Un home que toca una viola de gamba en una orquestra no és un milionari", postil·la.

Respecte al fet que aquest increment impositiu no s'apliqui a l'àmbit dels toros, el president del Conca se'n mostra sorprès i incòmode, i encara que diu no voler entrar a desqualificar aquest món, li sembla "un tracte injustificadament discriminatori. No hi ha cap raó objectiva que justifiqui aquest tracte", agrega.

"Per mi un concert no és menys transcendent que per a un apassionat de la tauromàquia una cursa de braus", diu.

D'altra banda, Carles Duarte assenyala que és necessària "com l'aire que respirem" una nova Llei de Mecenatge davant la reducció dels pressupostos públics en matèria de cultura, amb què tampoc es mostra d'acord.

En aquest sentit, subratlla que, encara que la situació sigui "delicada i complexa, no es pot tractar la cultura com un fet secundari. En moments en què sembla que tot s'enfonsa, la sortida està en el fonament del que som, la nostra cultura, la nostra educació".

A més, aposta per una aliança entre el sector públic i el sector privat. "Ens hi juguem massa tots plegats -agrega- i si hi ha diners des de l'empresa privada que puguin anar a la Cultura, doncs que hi vagin".

Partidari del model francès amb incentius fiscals d'entre el 60% i el 70%, el president del Conca avisa que és necessari que la llei s'aprovi el més ràpidament possible davant el fet que "les reduccions dels pressupostos públics en l'àmbit cultural posen la pell de gallina. O es facilita el moviment de l'aportació privada o aquest país no el coneixerem", adverteix.