Les universitats públiques catalanes afronten aquest mes d'agost decidides a estalviar entorn d'un milió d'euros en despeses de subministraments per tal de disposar, el pròxim curs, de més recursos en l'actual context de retallades.

Fonts de la Universitat de Barcelona (UB) han assenyalat que preveuen estalviar-se uns 300.000 euros amb el tancament d'edificis entre el 4 i el 26 d'agost i biblioteques -tot i que les quatre més grans s'obriran el dia 20 per al període d'exàmens-, i alhora adoptaran mesures de control dels subministraments i la climatització.

Durant tres setmanes -del 6 al 26 d'agost- també romandran tancats tots els serveis i edificis de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), una mesura que li suposa un estalvi de fins a 350.000 euros en energia i serveis directes com la restauració, el manteniment, la neteja o la jardineria.

La Universitat Politècnica (UPC) tancarà els seus centres de l'1 al 26 d'agost per estalviar una quantitat important, mentre que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) espera estalviar entorn de 80.000 euros en despeses corrents amb el tancament de tots els edificis del campus -llevat de la biblioteca de Ciutadella- del 4 al 19 d'agost.

La Rovira i Virgili (URV), tancarà del 6 al 26 d'agost i tot i que mantindrà serveis mínims -com estabularis i laboratoris-, espera generar un estalvi directe de 150.000 euros en subministraments i serveis, com l'estalviat l'any passat amb les mateixes mesures.

A més, ha reduït els horaris d'aularis i laboratoris docentsi s'ha limitat la climatització des de maig --i fins a octubre--, el que comporta un estalvi afegit de més de 350.000 euros, tot i que no es pot desglossar només per a l'estiu.

Finalment, la Universitat de Vic (UViC) tancarà completament les seves instal·lacions entre el 6 i el 26 d'agost --una mesura que no és nova en aquest centre--, i com a novetat ha reduït el seu horari durant el mes de juliol i ha aglutinat l'activitat acadèmica en els mínims espais possibles, el que ha permès ja el juliol tancar algunes plantes.

TAMBÉ EN EL SECTOR PRIVAT

A l'àmbit privat, la Universitat Abat Oliba (UAO) CEU també disminuirà l'horari d'obertura a l'estiu i no adoptarà mesures de climatització per al personal que vagi a la universitat en aquestes dates.

"Per primera vegada es comprovarà que tots els equips de fotocopiadores i ordinadors quedin apagats correctament per evitar el consum que generen en manera d'espera", han explicat.

La Ramon Llull (URL) té des del 2011 les seves instal·lacions domotitzades per controlar l'ús de la llum, calefacció, aires condicionats, i a més a partir d'aquest any tancarà durant una setmana més les seves instal·lacions --tres setmanes en lloc de dues--.

A més, en general s'ha optat per una mesura d'estalvi en la climatització, tant a l'estiu com a l'hivern, en tancar les aules que no estan en ús i concentrar els horaris dels espais de servei d'atenció als alumnes, especialment per contenir la despesa en electricitat i compensar la pujada de la llum.