Sis companyies de dansa procedents de quatre continents diferents i una formació musical s'estrenaran al Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, l'Ésdansa 2012, que es celebrarà del 21 al 26 d'agost i que enguany celebrarà la seva trentena edició.

Les companyies internacionals de dansa provenen de l'Índia, Taiwan, Argentina, Armènia, Kabardino-Balkària i Belize, països amb cultures i expressions completament diverses entre elles i diferent al que els espectadors poden estar acostumats a veure habitualment. A més, en aquesta edició també hi haurà representació de Portugal, amb la companyia musical Aquí ha Baile.

Cap de setmana intens

El plat fort del Festival començarà el cap de setmana amb les actuacions més destacades i esperades. El dissabte 25, a les 10 de la nit en l'espectacle de Dansa Internacional d'Arrel Tradiciona actuaran les companyies Danzas Argentinas que oferiran balls tradicionals i tangos de diferents territoris de l'Argentina; Balkaria, amb danses que parlen de la guerra, la natura i l'amor i Shilpagya, el grup de Radjastan que posarà la nota exòtica a la nit. A mes, els amfitrions, l'Esbart Marboleny, oferirà un fragment del muntatge Comte Arnau.

L'espectacle Dansajove es celebrarà el diumenge 26 a les 8 del vespre, en el Recinte Éndansa, i actuaran el Ballet Folklòric de la Companyia Nacional de Dansa de Belize, que coreografiaran una mostra dels balls dels païssos centreamericans; Yuho amb un repertori basat en les cultures i tradicions pròpies de dotze tribus aborígens deTaiwan i Bert amb un llegat de danses que són com un viatge per les diferents regions d'Armènia, on destacarà la interpretació del Gyovnd, un dels balls més antic. Marboleny Jove i Marboleny Escola, acompanyats pel grup musical Stukat del Bolet, completaran el cartell.

Interacció amb el públic

Les companyies dels quatre continents també intervindran a les Nits Ésdansa de la Carpa Ésdansa i al Festalcarrer, on els balladors interactuaran amb el públic en un ambient de festa i participació. La Compañía de Danzas Argentinas oferirà un recorregut per la història del tango en el marc del Cafè del Festival.

Al llarg de les jornades del Festival de la Preses a més, es realitzaran diverses activitats per promoure la dansa tradicional i l'intercanvi de cultures i diferents tallers com els dedicats a la Jota aragonesa, la de Rondalla o les mallorquines o els dedicats a les danses més properes com el contrapàs i els balls de bastons de Tarragona.