Les fotografies de l'exprimer ministre italià, Silvio Berlusconi, lluint calvície fa uns dies a un aeroport de Sardenya han sorprès als seus compatriotes, acostumats al cabell fosc que el polític exhibeix amb orgull des de fa anys.

Berlusconi apareix amb prou feines sense cabell en unes instantànies publicades ahir per la revista Oggi, en les quals es veu al magnat italià descendint per les escales d'un avió privat a Olbia, l'aeroport de la Costa Esmeralda sardana més proper a la seva residència Villa Certosa, que s'ha fet famosa per les seves polèmiques festes.

Les fotografies mostren Berlusconi amb la característica calba que llueixen molts homes de la seva edat, una imatge poc habitual en ell. I és que malgrat els seus 76 anys, sempre s'ha esforçat en mostrar una imatge jovial que camuflés el pas del temps.

Es confirmen així els rumors que des de fa anys atribuïen la seva aparent bona salut capil·lar a un joc d'implants i de laques colorejades, que li ha permès a l'exprimer ministre passar per ser un home amb cabells durant els seus anys al capdavant del govern italià.

Segons els experts, Berlusconi hauria recorregut a una tècnica coneguda com a cover up, que consisteix en extendre una substància elaborada amb microfibres i queratina que per una part acoloreix el cuir cabellut donant una sensació de farciment, i de l'altra - i amb l'ajuda d'un esprai -, permet eriçar el cabell per donar-hi volum.

Com a toc final, una mica de laca i el minuciós delinejat del contorn de la cabellera amb un pinzell aconseguien donar una sensació final força vistosa, conclou la publicació.

Gairebé una qüestió d'estat

Fa temps que es qüestionava la bona salut capil·lar del que continua essent un dels polítics més polèmics de la Unió Europea; ja a l'any 1994 un conegut perruquer italià va estimar que Berlusconi tenia entre 3.000 i 4.000 pèls al cap, és a dir, "prop de 35.000 menys que una cabellera normal", recollia ahir Oggi.

Però les veus afins a Berlusconi sempre havien atribuït l'aparença acolorida del seu cabell a la seva coqueteria, malgrat que algunes fotos publicades en el passat posessin en evidència la versió que el líder del partit Poble de la Llibertat estigués simplement tapant els cabells blancs amb tint.

Ara, les fotografies de l'exprimer ministre baixant l'escala d'un avió amb una evident calba no deixen lloc a dubtes: Berlusconi és un més dels 11 milions d'italians que, segons Hair Research Foundation, pateix alopècia androgenètica.