Els lloros grisos (Psittacus erithacus), que viuen a la selva africana, pensen de forma lògica, similar als micos i als nens de tres anys d'edat, segons una investigació publicada ahir per la Universitat de Viena i l'institut científic Konrad Lorenz.

A l'experiment, la investigadora austríaca Judith Schmidt agita davant d'un papagai dos gots de plàstic, un amb una nou al seu interior i un altre de buit. L'animal entén immediatament que el fruit ha de ser amagat sota el got que fa soroll. Després, la científica agita només el got que no conté res, i l'animal entén aparentment que la nou ha de ser sota l'altre envàs, per deducció lògica.

Els científics austríacs asseguren que els lloros grisos troben sempre la nou i amb la mateixa velocitat, o bé agitant de forma horitzontal els dos gots o només un d'ells. Si d'un got no en surt cap soroll, els animals dedueixen que el fruit ha de ser a l'altre, conclou aquest nou estudi.

Aquesta mena de raonaments només es coneixien en micos i en nens a partir dels tres anys. El descobriment, per tant, fa recordar el mític lloro Alex, que dominava un vocabulari d'unes 150 paraules i que va canviar la concepció que es tenia fins llavors del pensament animal.

Una habilitat molt peculiar

A diferència dels lloros, els micos assoleixen aquesta habilitat lògica només a través d'un intens entrenament, mentre que els gossos pastor alemany són incapaços de raonar d'aquesta forma.

L'estudi, que es basa en experiments realitzats amb sis d'aquests animals d'entre 10 i 35 anys d'edat, ha estat publicat a la revista científica i de divulgació britànica Proceedings of the Royal Society B.