L'actor, director cinematogràfic i productor madrileny Sancho Gracia, va morir ahir a la nit a Madrid a l'edat de 75 anys com a conseqüència d'algunes complicacions del càncer de pulmó que patia, segons va informar la germana de l'actor, Lucía Gracia.

Gràcia era conegut per la seva interpretació en la sèrie de TV Curro Jiménez (1979), de Mario Camus, que va ser emesa durant la Transició democràtica i en la qual interpretava a un bandoler del segle XIX. "M'encanta que em recordin per Curro, perquè a més és una sèrie que vaig crear i produir", remarcava sempre l'actor.

L'actor madrileny va protagonitzar, entre moltes altres films, Montoyas y Tarantos (1989), de Vicente Escrivá, i El crimen del padre Amaro (2002), de Carlos Carrera, seleccionades per representar Espanya i Mèxic, respectivament, en les candidatures als Oscar. Sancho Gracia va ser també candidat a un premi Goya l'any 2002 a la millor interpretació masculina per la seva actuació en la pel·lícula 800 Balas, d'Álex de l'Església.

Nascut a Madrid el 27 de setembre de 1936, la infància de Félix Ángel Sancho Gracia va transcórrer a Madrid, fins el 1947 que es va traslladar a Uruguai amb la seva família el 1947, on va viure fins al 1964, després de la mort del seu pare. Allà, va ser alumne de l'actriu catalana Margarita Xirgú al Conservatori de Montevideo. Sancho Gracia va tornar a Espanya a principis dels 60 per a actuar a Calígula amb José Tamayo De caràcter extravertit, va cridar l'atenció de productors i aviat es va convertir en actor de pel·lícules d'acció, aventures, spaghetti-western i comèdies.

Durant tota la seva llarga trajectòria professional, Gracia va rodar a les ordres de Juan Antonio Bardem, Jaime de Armiñán, Vicente Aranda, Mario Camus, Álex de la Iglesia o Pilar Miró. Sancho Gracia va compatibilitzar al llarg de la seva vida teatre, cinema i televisió, donant vida en escena a personatges com el Tenorio de José Zorrilla (1995), o Goya (1996) que li va valer el Goya d'Honor i va actuar en films com La Comunidad (2000), Caja 507 (2000) o Entre lobos (2010).

Mostres de condol

El cos de Sancho Gracia va ser traslladat al Tanatori de Tres Cantos i a primera hora del matí van començar a arribar personatges públics i missatges de condol a la família. Un dels primers a arribar al tanatori va ser l'expresident del Govern Felipe González, qui va subratllar de l'actor que "era un gran amic i un home divertit". També companys de professió com Pilar Bardem i Pablo Carbonell o el periodista Miguel Ángel Aguilar van passar per la capella ardent, igual que el ministre d'educació cultura i esport, José Ignacio Wert que va destacar que l'actor era "una figura de referència" i que "tots els espanyols i el Govern li tenien molt de carinyo"

Des del Govern espanyol, el president Mariano Rajoy va descriure Gracia com un artista en "majúscula" i com un dels "grans actors espanyols" del món de l'espectacle espanyol. D'altra banda el PSOE a través de la seva responsable de cultura, María del Mar Villafranca, va expressar també el seu pesar a la família i va definir Gracia com "un artista incansable", que va fer de la seva professió un mode de vida i amb el qual les arts tenen un "deute molt alt".

Al Twitter les mostres de condol van ser un degoteig constant al llarg del dia. El director i actor Santiago segura escrivia sobre Sancho ?Gracia que era "un grandíssim, immens, genial i absolutament gloriós". També el director Álex de la Iglesia, amb qui l'actor havia treballat en diversos films, va escriure un breu "Sanchito" a la xarxa ?social, mentre l'Academia de Cine el reconeixia com un "actor de raça".

El missatge més emotiu però, va ser el de l'artista Arturo Fernández, que molt emocionat va enviar un missatge a l'actor, amb qui va ?iniciar la carrera professional: "Sancho, Chatín, espérame en el cielo".