Cinc anys després de la mort del pintor català Francesc d'Assís Casademont, a l'espai Els Til·lers del Restaurant de La Riera de Sant Martí Vell, s'inaugura aquest vespre una exposició dedicada a l'artista, on es mostraran disset obres, entre pintures i ceràmiques, acuradament seleccionades, gran part de les quals estan a la venda, i la resta, cedides de la col·lecció familiar per aquesta ocasió de recordatori i homenatge a la seva figura.

Molt vinculat a les comarques gironines, com es reflecteix en les seves obres, Casademont le vieux, com es feia anomenar ell mateix, va néixer a Barcelona el 1923 en el si d'una família burgesa catalana originària de Figueres. Des de ben jove, el seu pare el va introduir en el coneixement de l'art i el va animar a traslladar-se a l'Estartit, per pintar al natural, on conegué el també pintor Joaquim Mir. I tot i que finalment estudià enginyeria industrial per seguir el negoci familiar basat en el tèxtil, mai abandonà del tot la seva verdadera vocació artística que desenvolupà, sobretot, pintant els paratges de l'Empordà, i que perfeccionà amb els estudis de belles arts a l'Escola de La Llotja.

Va ser influït per la seva vinculació amb el Centre Maillol i amb els seus membres, com el crític d'art i artista Josep Maria Sucre i l'escultor Carles Collet, de qui va aprendre no només conceptes teòrics sinó els aspectes pràctics i fonamentals de tècniques tan diverses com l'escultura, l'esmalt i el gravat. Casademont va ser galardonat al llarg de la seva vida amb una desena de premis per la seva obra, i l'any 1994 va rebre la Creu San Jordi de la Generalitat de Catalunya.

"Casademont le vieux"

Diferents vessants i estils van marcar l'obra del pintor català al llarg de la seva carrera artística, que experimenta amb diverses tècniques com la xilografia, la ceràmica o les aquarel·les. Tot i així, el que més el definia era la pintura a l'oli, mitjà a través del qual millor s'expressava, com es posa de manifest al llarg de les nombroses exposicions a Catalunya i arreu del món.

En l'exposició d'homenatge, que es podrà visitar del 10 d'agost al 12 de setembre, s'han recollit 12 de les pintures més emblemàtiques del pintor per la magnífica recreació de la màgia dels paisatges de l'Empordà i la Costa Brava, com les arcades de Cadaqués, ?obres que el lliguen estretament a les comarques gironines, on va viure bona part de la seva vida, i on finament morí l'agost del 2007. L'espai acollirà també una petita mostra d'algunes de les ceràmiques de Casademont pertanyents a diferents èpoques de la seva carrera artística.

L'acte, que començarà a les 8 del vespre comptarà amb la participació de la família de l'artista, Mangels Mercader Casademont, vídua del pintor, i Francesc Casademont Mercader, pintor i fill de l'artista, que el recordaran des d'un aspecte més íntim i personal, més enllà de la seva trajectòria professional. També l'escriptor, filòsof i professor de la Universitat Pompeu Fabra, Rafael Argullol, amic personal del pintor i escultor, participarà amb la lectura d'algun dels textos que va escriure Casademont al llarg de la seva vida. Finalment, intervendrà la professora d'estudis eslaus de la UPF, Tamara Djermanovich.