Des de l'imperi portuari de la ciutat grega d'Emporion fins a les noves infraestructures del litoral, la nostra costa no ha cessat de modificar-se amb el pas dels segles. De l'antiguitat fins avui dia, que l'Escala ha deixat de ser una vila eminentment de pescadors per dedicar-se als serveis i al turisme, els canvis han estat substancials i visibles.

Per tal de repassar la història mediterrània i de les societats que hi han crescut al voltant, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) Empúries i el Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala s'han unit per produir una exposició sobre el comerç marítim, la navegació i els ports d'Empúries i l'Escala al llarg de la història. Aquesta mostra, que es podrà veure fins al mes de gener de 2013, és fruit del conveni de col·laboració existent entre l'Ajuntament de l'Escala i el MAC Empúries des de l'any 1998.

A través de dotze àmbits, la mostra Dels mercaders d'Empúries als pescadors de l'Escala, narra cronològicament l'evolució dels ports d'Empúries i l'Escala al llarg del temps. Mentre la visiten, el públic podrà anar descobrint diverses etapes, anècdotes o històries poc conegudes del que s'ha anomenat ancestralment "La Mar d'Empúries". I és que, sens dubte, el mar, el comerç marítim i la pesca han estat elements bàsics per al desenvolupament d'aquesta zona al llarg dels segles.

Dotze espais per a la història

La mostra arrenca precisament amb aquesta "mar d'Empúries", mostrant quin era el paleopaisatge de la costa d'Empúries i l'Escala, abans de l'arribada dels grecs i fins a l'actualitat, en què té unes característiques molt diferents. A continuació es presenta El mar, font de recursos i pont de contactes, recollint les primeres dades de l'ús del medi marí per part dels pioners habitants de la zona com a complement a l'explotació agrícola i ramadera i l'inici del comerç a partir de la navegació.

Un empori portuari grec mostra com amb l'arribada dels grecs al segle VI a. C., s'intensifica l'activitat comercial marítima i portuària d'Empúries; i en un altre àmbit es presenta com el port va esdevenir referència a les rutes comercials.

Passant a l'antiga Roma, la seva presència a la zona va suposar la intensificació de l'activitat portuària, causant una etapa d'esplendor per a Emporion, que lentament va caure en declivi; l'època medieval va suposar una etapa convulsa, plena de canvis i amb una intensa activitat bèl·lica.

L'exposició presenta també com va néixer el nucli de l'Escala com un barri de pescadors a partir del segle XVI; aquesta tasca pescadora es repassa a través de les seves embarcacions i tècniques, des de les més ancestrals fins al comerç marítim al port de l'Escala en època moderna.

Finalment, l'exposició del Museu de la Sal també parla de les noves infrastructures portuàries al litoral, i com les campanyes de prospecció del Centre d'Arqueologia Subaquàtica a la façana marítima d'Empúries han donat molta informació sobre l'evolució de la costa emporitana, el colgament de l'antic port natural i la possible forma del nou port artificial.