La Fundació UdG Medicina ha presentat un dels tres projectes guanyadors de les beques en recerca, desenvolupament i investigació atorgades per la Fundación Prevent. Amb aquest reconeixement acadèmic obtindrà a una subvenció de 10.000 euros per al desenvolupament del seu projecte Adequació dels exàmens de vigilància de la salut al marc normatiu a Catalunya. Aquest estudi està dirigit per la investigadora i metgessa del Treball Mari Cruz Rodríguez Jareño.

Aquest any, la Fundación Prevent destina 30.000 euros a promoure la investigació en matèria de prevenció de riscos laborals mitjançant la VII Convocatòria de Beques I+D en Prevenció de Riscos Laborals.

El projecte de la Universitat de Girona que s'ha subvencionat a través d'aquesta convocatòria de les beques està enfocat a la millora de l'eficàcia de la vigilància de la salut dels treballadors atès que, segons han manifestat els professionals de la salut laboral enquestats durant 2011, aquests exàmens sovint no compleixen com haurien de fer-ho la seva funció fonamentalment preventiva.

L'estudi liderat per la doctora Rodríguez Jareño proposa un enfocament innovador que consisteix en veure, des del punt de vista de la salut laboral, si l'exercici dels exàmens de salut compleix la funció preventiva reflectida en l'esperit de la llei.

Els professionals implicats en aquest projecte, les conclusions del qual s'hauran de presentar al juliol de 2013, tenen una àmplia experiència en la pràctica de la Medicina del Treball. La investigadora principal es Mari Cruz Rodríguez Jareño, metgessa del Treball, que està especialitzada en la teòrica d'aquesta temàtica específica però que també compta amb una àmplia experiència pràctica en la vigilància de la salut dels treballadores. A l'estudi hi participa Marta Aymerich, qui és l'actual responsable d'investigació i innovació en salut del Departament de Salut de la Generalitat. Com a tercer membre de l'equip investigador trobem a Antoni Valls, professor d'estadística de la UB de l'àrea de Salut Pública i Medicina Preventiva, que aporta una gran experiència científica en aquest àmbit concret.

Segons que s'ha apuntat des de la Fundación Prevent, "tot i el context econòmic actual" l'entitat vol continuar duent a terme "una clara aposta per la investigació com a factor clau d'anticipació als canvis futurs".

Promoure la prevenció

Aquest és el setè any consecutiu que s'atorguen aquestes beques des de la fundació, que té com a missió principal "la promoció de la cultura preventiva per garantir un entorn laboral segur i saludable per als treballadors". En aquest sentit, organismes oficials i d'altres entitats com el departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, MC Mutual, Full Audit i la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball donen suport a la concessió d'aquestes beques.

El lema de Prevent, creada el 1984 i amb seu a Barcelona, és Entre la responsabilitat, la competitivitat i la llei; es tracta d'una entitat sense afany de lucre que té l'objectiu de promoure la seguretat laboral i la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat; és precisament a elles a qui van dirigides moltes de les activitats de la fundació.