Un equip de científics nord-americans han descobert dos emplaçaments a la riba del riu Nil on hi podria haver hagut sengles piràmides, una d'elles tres cops més gran que la famosa construcció de Gizeh. Aquesta troballa, que s'ha publicat a la revista Arqueology News, s'ha produït després d'un estudi de la zona durant més d'una dècada, realitzada a través de Google Earth.

L'autora principal d'aquesta investigació, Angela Micol, ha explicat que els dos descobriments s'han produït al llarg de la conca del riu Nil, a uns 140 quilòmetres de distància.

Concretament, el primer descobriment es troba a la zona de l'Alt Nil, a uns 12 quilòmetres de la ciutat d'Abu Sidhum. L'arqueòloga ha trobat un monticle "que sembla tenir la part superior molt plana" i una forma triangular simètrica "que ha estat erosionada amb el pas del temps".

Pel que fa al segon emplaçament, que està situat 144 quilòmetres al nord del primer, Nicol ha apuntat que conté una figura de quatre costats, encara que "quan s'observa des de dalt sembla gairebé piramidal".

Una amplada de 189 metres

D'acord a l'anàlisi prèvia, una d'aquestes formacions és tres cops més gran que la Gran Piràmide de Gizeh, i compta amb una amplada de 189 metres. N'hi ha una altra el tamany de la qual és menor, però no menys impressionant, donat que assoleix una alçada de 76 metres.

Per a l'experta que lidera l'estudi, "les imatges recollides de Google Earth parlen per si soles", donat que "el color dels monticles és fosc i similar" a la composició del material de les parets d'aquestes construccions , "que estan fetes d'adob i pedra". Al seu judici, "és obvi que ambdós llocs van poder acollir en el seu dia unes piràmides". "Ara s'haurà de verificar la investigació", va dir.

Els científics nordamericans van assenyalar que aquesta troballa és important perquè gairebé totes les piràmides conegudes fins ara van ser construïdes al voltant d'El Caire, mentre que ara s'ha localitzat aquests dos nous emplaçaments més al sud.

Val a dir que aquest no és el primer descobriment arqueològic que s'ha pogut fer gràcies a la tecnologia usada per Google Earth. I és que ja a l'any passat, l'egiptòloga Sarah Parcak va poder identificar gràcies a través d'aquest sistema fins a disset noves piràmides, que eren desconegudes fins aquell moment.