Lluís Llach va deixar la música i els seus multitudinaris concerts l'any 2007: des de llavors la seva veu no se sent, però no ha emmudit. En va donar prova amb Memòria d'uns ulls pintats, una primera novel·la amb la qual va convertir-se en un dels escriptors més venuts a Girona en la passada diada de Sant Jordi, i que el proper mes de setembre tornarà a les llibreries traduïda al castellà.

El debut literari del cantant vergelità es va publicar en català el gener d'enguany, i aquesta tardor tindrà una nova versió publicada per Seix Barral. Aquesta va ser la primera incursió en el món de la narrativa de Lluís Llach, una de les figures més representatives de la Nova Cançó i un dels artistes que més va contribuir a donar a conèixer fora de Catalunya la figura del poeta Miquel Martí i Pol.

"Jo no visc per cantar, sinó que cantar m'ajuda a viure", declarava el creador fa uns anys en la presentació del seu disc Nou/9, i sembla ser que després de deixar uns escenaris als quals va dedicar més de quatre dècades de la seva vida, ha trobat aquesta ajuda en la intimitat del full en blanc.

Quan Empúries va editar Memòria d'uns ulls pintats el passat mes de gener, Llach destacava que l'escriptura d'aquesta novel·la, que va començar per atzar i en la qual hi ha invertit més de tres anys, va ser "un procés meravellós". En aquell moment, el músic va desvetllar que un amic li va proposar de realitzar un guió i que "mig en conya" va dir que sí. "Un dia comences a escriure - va matisar - i de cop t'entren moltes ganes d'explicar coses. I vaig començar així, sense adonar-me'n. Després un cop explicat el què, ve l'experiència d'intentar refinar el com. I això ha estat un procés meravellós", va ser quan va puntualitzar.

Aquesta novel·la narra la història de quatre amics, dos nois i dues noies nascuts el 1920, que creixen junts i que comencen a descobrir el món al barri obrer de la Barceloneta. En aquesta convivència en un món humil i llibertari, la proclamació de la República els va obrir un món d'esperança; en la narració el descobriment de l'amor, l'amistat, la política i la guerra són qüestions centrals.

Memòria d'uns ulls pintats també és, segons que va apuntar Llach, "un llibre d'amor" envers a totes les persones que van viure i van patir en primera persona els efectes de la guerra civil.

Els mesos següents a la publicació en català de la novel·la van suposar refermar a les llibreries les bones crítiques que Llach havia rebut als escenaris; i la publicació es va convertir en un esdeveniment literari a Catalunya. Concretament, segons les dades facilitades pel Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, el debut literari de Llach va ser el tercer llibre més venut per Sant Jordi, només per darrere del fenomen de L'avi de 100 anys que va saltar per la finestra (La Campana) i el Quan érem feliços (Destino) de Rafel Nadal.

A partir de setembre, es podrà comprovar si es revalida aquesta bona acollida amb Memoria de unos ojos pintados.