L'Ésdansa, el Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, fa 30 anys i per celebrar-ho la localitat garrotxina acollirà amb orgull des d'aquesta nit fins diumenge, la participació rècord de 26 companyies provinents de vuit països diferents que portaran 400 artistes per mostrar els seus balls i danses tradicionals, en una ambiciosa aposta que pretén superar els 10.000 espectadors que hi van assistir l'any anterior.

Aquest edició aplega 24 activitats entre xerrades, tallers, i espectacles repartides en els cinc espais del festival i presenta com a novetat destacada l'Ésdansa'T, els tallers de dansa tradicional per adults que tenen com a objectiu "ballar i fer ballar per promoure i difondre la dansa tradicional", segons va explicar ahir en roda de premsa, el seu director, Jordi Fosas. També s'estrenaran les xerrades-debat "Parlem de..." que tractaran temes relacionats amb la música i la dansa tradicional catalana. Tot i fer 30 anys, el "festival segueix sent jove, però amb una gran experiència" remarcava l'alcalde de Les Preses, Pere Vila.

Dansa de reflexió nacional

Una de les novetats incloses pel que fa a innovació nacional serà el muntatge "DAD.EXE" (Dret a decidir, executale) de l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i la Cobla Catalana dels Sons Essencials, la proposta més "atrevida" del festival, segons Jordi Fosas. Sota la direcció musical de Marcel Casellas, el cantant Carles Belda i l'actor Francesc Orella invitaran a l'espectador, a través del llenguatge de la dansa tradicional, a reflexionar sobre la identitat dels Països Catalans i la independència.

Internacionalment, hi actuaran entre d'altres, els grups La Compañía de danzas argentinas, Shilpagya, de l'Índia, o Zazaribacoa, de Veneçuela, que subtituirà a la companyia de Taiwan, Yuho. A més, també hi actuarà el grup portuguès Aquí ha Baile. A banda de les novetats, el programa seguirà consolidant el Petit Ésdansa, la Trobada de Cantadors i Sonadors, que engany commemora el vintè aniversari de la creació del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, la Nit Ésdansa, El Cafè del Festival, el Festacarrer i els espectacles Dansa Internacional d'Arrel Tradicional i Dansajove.

D'altra banda, hi intervindran també 14 formacions del països catalans com Ramon Vilar o Stukat del bolet amb qui col·laborarà l'Esbart Marboleny Jove i Escola.

30 anys fent ballar més que mai

Balkaria, grup de la República de Kabardino, van mostrar a la Fontana d'Or la única de les seves danses tradicionals en que homes i dones tenen contacte físic.La companyia Shilpagya, de Radjastan posaran la nota exòtica del festival amb danses com el "Mohiniyattam".El grup català Stukat del bolet posaran el toc de ball tradicional autòcton a la celebració dels 30 anys.La producció més atrevida del Festival serà el muntatge "DAD.EXE" (Dret a decidir, Executable) que combina dansa, música i poesia visual.