Visitar l'església de Sant Feliu de Girona, un dels monuments més emblemàtics de la ciutat, i que fins ara era d'entrada gratuïta, costarà partir d'aquesta setmana 7 euros. Així ho va anunciar ahir el rector de la basílica de Sant Feliu, mossèn Joan Baborés, en la presentació de la nova visita guiada que s'oferirà a través d'una audioguia. El preu de l'entrada inclourà una visita conjunta de l'església de Sant Feliu i la Catedral de Girona, on entrar costava fins ahir 3 euros, així com també al museu del tresor capitular i al claustre. "Calia unificar les visites, perquè els turistes puguin captar millor quin sentit tenia per als cristians la construcció d'aquestes obres arquitectòniques i poder gaudir més de la seva bellesa" va explicar el bisbe de Girona, Francesc Pardo, que també va ser a l'acte de presentació.

D'aquesta manera la basílica de Sant Feliu s'uneix al model de visita de pagament establert l'any 2005 a la Catedral de Girona, un dels monuments més coneguts de Catalunya. Segons l'administrador i president del Capítol de la Catedral de Girona, mossèn Jaume Julià, el preu d'una visita estàndar serà de 7 euros, un 133% més del que costava fins ara la visita a la Catedral, el claustre i el museu capitular.

També s'han encarit els descomptes que s'aplicaven fins ara a jubilats i estudiants, que hauran de pagar a partir d'ara 5 euros, a grups, que hauran d'abonar-ne 2,50 i a menors de 16 anys i escoles que entrar els costarà 1,20 euros. És mantindrà però la gratuïtat per als menors de 7 anys. Els diumenges seguiran sent d'entrada gratuïta per als visitants.

En el preu s'hi inclourà una audioguia en set idiomes diferents, entre ells, l'alemany i el rus, que permetrà al visitant conèixer amb més profunditat la història i els tresors que s'allotgen als monuments sagrats de la ciutat. "Hem observat que cada vegada hi ha més turistes russos a la Costa i que visiten la ciutat. Per això hem decidit incloure aquest idioma a l'audioguia" va especificar el bisbe de Girona.

L'altre canvi substancial d'aquesta mesura serà la modificació d'horaris. Fins la setmana passada, la basílica tancava els migdies, però a partir d'ara ja es mantindrà oberta durant tota la jornada des de 10 del matí fins a les 6 de la tarda, abans de la missa de tarda. Només tancarà el diumenge, a la 1 del migdia.

Visita guiada a la basílica

El recorregut guiat a l'wsglésia de Sant Feliu s'ha dividit en 15 "estacions" on, a través de l'audioguia, els visitants podran conèixer la història i els detalls del que tenen davant i a la vegada també permetrà acostar-los a la ciutat a través de les seves tradicions i llegendes, cosa que fins a l'actualitat només era accessible a través d'una guia de la ciutat. Aquest mateix model és el que ja està implantat a la Catedral gironina, on actualment es localitzen 27 punts informatius.

La visita comença des de la mateixa porta d'entrada, on s'ha instal·lat un taulell des d'on s'ofereix informació als turistes, es cobren les entrades i es venen diversos productes relacionats amb Sant Feliu, la Catedral i la ciutat.

Obertura del presbiteri

Com a novetats, la visita inclou l'accés a la capella de Sant Narcís, datada de 1792, on es troba el sepulcre del patró de la ciutat, les restes del qual van ser profanades a l'inici de la guerra civil, l'any 1936. Fins aquesta mateixa setmana, només es podia veure aquesta zona el dia de Sant Narcís, el 29 d'octubre, i durant la celebració de casaments.

La novetat més destacada, però, és l'obertura al públic del presbiteri de la basílica, un dels espais del patrimoni religiós gironí protegit amb més recel i on descansen vuit sarcòfags paleocristians. "No és podia entrar el presbiteri, que és el tresor més gran que tenim" comentava el bisbe de la ciutat, Francesc Pardo. "És la peça de les peces" afegia el rector de Sant Feliu, mossén Joan Baborés. El president del Capítol, mossèn Jaume Julià, va explicar que els sarcòfags, que daten del segle IV, són una de les joies més valuoses que es conserven per la seva antiguitat i raresa ja que dos són pagans i sis cristians fet que, segons mossèn Julià, significaria que "existia a la ciutat una important comunitat religiosa ja en aquell moment".

D'altra banda durant la visita també es podran visitar altres espais destacats com la capella del Santíssim que va ser reestructurada, abans de la guerra civil espanyola, pel reconegut arquitecte gironí Rafael Masó, el quadre de les mosques o el l'escultura del Crist Jacent, obra del Mestre Eloi, i una de les més desconegudes pels mateixos gironins.