Intel·lectual, rebel... i dona: tres característiques que sovint, més que afavorir la visibilitat d'un creador dins i fora del seu país (i més, si es tracta d'un país com Cuba), han posat pals a les rodes d'infinitat de carreres artístiques. Però igual de sovint, els inconvenients no han estat més que estímuls per aconseguir tirar endavant amb passions i vocacions, com és el cas de Carilda Oliver Labra: cubana de pro, poetessa ingovernable i protagonista del proper festival d'art independent Pepe Sales.

La directora del certamen gironí, Consol Ribas, apunta que la celebració enguany del norantè aniversari de l'artista va ser decisiu a l'hora de dedicar-li la sisena edició del festival, que es durà a terme el proper mes de gener. "És una escriptora molt reputada a Sud-Amèrica, però al nostre país creiem que no se la coneix prou", explica Ribas confirmant que de nou, l'objectiu del Pepe Sales és "rescatar de l'oblit grans artistes que sovint no han tingut la repercussió social que mereixerien".

Habitual del correu epistolar amb Jorge Guillén o Alberti, la producció poètica d'Oliver rivalitza amb la seva obra pictòrica, la formació com a advocada o les tasques desenvolupades en biblioteques. Precisament, la mateixa Fundación Guillén que ha publicat diverses de les seves obres al nostre país ha aprofitat l'efemèride del seu aniversari per editar-ne una antologia, Todos los días (Acta lírica), que vol fer-li justícia.

Enguany se li han retut diversos homenatges a Cuba, i Girona vol seguir amb la celebració: "Al seu país hi han participat molts intel·lectuals per amor a l'art", explica Ribas, apuntant que aquesta és la mateixa filosofia organitzativa del certamen. I és que cal recordar que any rere any, desenes d'artistes prenen part en una agenda cada cop més àmplia d'actes de manera totalment desinteressada.

L'erotisme d'elles

Però malauradament, hi ha força més ombres que llums en la vida i trajectòria artística de Carilda Oliver, que va passar de ser considerada "la nòvia de Cuba" a encarnar una personalitat incòmoda per al règim castrista.

Va guanyar el Premio Nacional de Poesía i el Nacional de Literatura, però la seva forta personalitat, la seva visió de la sexualitat femenina i feminista i la seva posició crítica envers una revolució en què primer creia va fer que fos "com molts d'altres intel·lectuals cubans, castigada durament pel règim", apunta Ribas.

Al capdavant de diverses manifestacions en pro dels drets humans i de la llibertat d'expressió al seu país, Oliver també ha estat abanderada d'un altre tipus de llibertat: la sexual. "Està casada amb un home 40 anys menor que ella", explica la directora del Pepe Sales, "i ha estat capaç de capgirar i enfrontar-se al mite pervers del Tenorio, de l'home maltractador que només volia robar la virtut de la dona". És per aquest motiu que els seus escrits, plens de força i passió, han suposat un autèntic revulsiu de les lletres hispàniques des dels anys 40.