Apostar per un model més similar al dels països anglosaxons; aquesta seria una de les principals apostes de l'antic rector de la UdG. Tot i que la proposta de Castellà podria no ser "la solució al problema", Batlle sí creu que cal una remodelació profunda, que passaria per una reducció "dràstica de càrrecs".

Entre el model actual i el que proposa l'informe de la comissió d'experts, per quin advocaria?

Tal com jo ho veig, la veritat és que el sistema actual és molt endogàmic i els models assemblearis només serveixen per bloquejar els canvis. Ara bé, tampoc m'atreviria a afirmar que un model sota el control del Parlament fos més democràtic, o la solució al problema. En tot cas, el que em sembla evident és que calen canvis.

En la seva opinió, quines mesures i en quina direcció serien adequades per reformular el sistema de governança?

En primer lloc, i si de mi depengués, el que faria en primer lloc seria reduir el nombre d'universitats públiques. Que consti que això no vol dir, d'entrada, deixar d'impartir estudis on ara s'imparteixen, sinó que el que em sembla essencial és reduir dràsticament el nombre de rectors, de càrrecs, i tenir una sola administració.

I en el cas de l'elecció del rector, quin creu que seria el millor sistema per tal de reformular el mètode?

En la meva opinió, segurament passaria per un per concurs públic per la via competitiva, i marcant un sou sempre en funció dels resultats. El camí a emprendre, tal i com jo ho veig, és que al sistema universitari català el que ens cal és una transformació urgent a un model que tendeixi més a l'anglosaxó o a l'americà.