La bombeta incandescent tradicional deixarà de fabricar-se a tots els estats membres de la Unió Europea a partir del proper 1 de setembre, en compliment de la Directiva Ecodesign 2009/125/CE. El comiat a aquest giny elèctric es produirà després de més de 130 anys de la seva existència i la seva popularització a totes les llars.

En concret, aquesta directiva comunitària fixa l´eliminació progressiva entre els anys 2009 i 2016 de les làmpades incandescents tradicionals, i estableix un calendari per a la seva desaparició l´aplicació del qual va començar el setembre de 2009. El primer pas va consistir en l´eliminació de les bombetes de 100 W, i va progressar després amb les de 75.

L´objectiu d´aquesta directiva europea no és només la reducció del consum energètic, sinó també el poder evitar els residus que es generen anualment per aquests dispositius.

Una font de llum poc eficient

El director general de la marca Osram, Cristóbal Ripoll, va destacar que en l´actualitat, aquest tipus de bombetes incandescents "són poc eficients perquè el 95% de l´electricitat que consumeixen la transformen en calor, mentre que només el 5% restant acaba convertint-se en llum".

Com a fonts d´il·luminació alternatives, Ripoll va apostar per les halògenes, les fluorescents compactes i els llums de led, amb característiques que "permeten resoldre millor les necessitats dels consumidors", segons que va informar la companyia en un comunicat.

Així doncs, el proper 1 de setembre marcarà el final per a la bombeta incandescent tradicional, un dels invents més utilitzats de la humanitat i estesos arreu del món, des que Thomas Alva Edison va inventar-la a ?l´any 1879.