Reinventar-se, perquè morir no és una opció. Amb aquesta filosofia va arrencar ahir un nou Festival Internacional de Teatre Amateur de les Comarques de Girona, el Fitag; i és que en paraules del seu mateix director, Martí Peraferrer, cal "reinventar-se i ser imaginatius, perquè segurament no tornarem mai a viure la situació que teníem, però no podem perdre mai el teatre de base, el que alimenta la cúpula".

Aquestes van ser algunes de les paraules que es van poder sentir en un Teatre Municipal de Girona a vessar, com és habitual en les sessions inaugurals del Fitag, i que enguany es va confiar a La Gespa de Palamós. La companyia va optar per presentar-hi el seu musical Sabó!, farcit d'humor negre i un to molt col·loquial. S'esdevé que, a més, la companyia celebra el seu 25è aniversari i per tant la dotzena edició del Fitag s'ha volgut sumar a l'efemèride per celebrar-la amb una doble representació: la inaugural, i una sessió que es durà a terme avui a les 19:30.

Martí Peraferrer va voler aprofitar l'escenari per agrair la col·laboració de l'ajuntament de Girona i la Diputació al festival, en tant que considera que "fa companyies i fa públic, i es converteix així en pólvora que s'escampa". I és que en moments complicats com l'actual, poder seguir oferint propostes com la del Fitag. amb una vintena de companyies i una programació que s'allargarà fins el proper dissabte, no resulta senzill.

En aquest sentit, el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, va voler fer palès el compromís de l'organisme amb el certamen, que considera que "es consolida cada cop més dins de l'oferta d'arts escèniques" de les nostres comarques. Tot i reconèixer que es tracta de "tot un repte" mantenir la línia en moments com l'actual, va manifestar que "la Diputació es compromet, des d'ara, a mantenir el suport econòmic i més tenint en compte la suma d'esforços que realitzem amb l'ajuntament". Per això, va valorar positivament "la qualitat i la il·lusió" mostrats des del festival, assumint que enguany s'ha hagut de treballar amb un pressupost menor.

Precisament, des la tercera branca de l'organització va parlar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, fent incís en la capitalitat escènica de la ciutat: "Girona fa d'aquestes arts un dels seus valors culturals, turístics i econòmics", va dir, esmentant valors com el festival Temporada Alta, El Canal de Salt o l'ERAM, entre d'altres.

En català, castellà i anglès, es va adreçar als nombrosos membres de les companyies internacionals que van assistir a la representació inaugural, apuntat que Girona "impacta a les emocions", i va desitjar-los que gaudissin "de forma entusiasta de la ciutat, dels seus tresors i de l'hospitalitat dels seus ciutadans", i d'una gastronomia on va voler esmentar El Celler de Can Roca.

Avui hi haurà Fitag a Lloret

Després d'aquesta jornada inaugural centrada al Teatre Municipal, el Fitag es comença a estendre a més escenaris: La Planeta acollirà La castanhada de la companyia francesa L'Albatros, i també hi haurà representacions al pati de Les Magnòlies (Pim, pam, pum! dels Pim, Pam de Llagostera o Le disgrazie di Flavio de Baal Teatro), a la Casa de Cultura (No grites, Lucía! dels andalusos Cerrado por Obra) i al Fitag de Nits, ubicat també a la Casa de Cultura i que acollirà a la tarda els espectacles breus dels alumnes d'El Galliner.

Cal recordar que en l'ampliació del festival a diversos municipis de les comarques gironines, també hi haurà obres fora de Girona; avui, serà Lloret de Mar qui tingui l'oportunitat veure Ultima Imbucatura din de la companyia romanesa MicrOBIS.