Vendre aire enllaunat: aquesta és la idea que ha tingut el multimilionari i filantrop xinès Chen Guangbiao per conscienciar la població del seu país de la gravetat del problema que representa una contaminació cada cop més acusada i de la necessitat de protegir el medi ambient.

Chen, tota una celebritat a la Xina, va anunciar que col·locarà botigues ambulants a les ciutats de Pequín, Xangai i Guanzhou per vendre aire fresc en llaunes a partir del 17 de setembre, dies abans de la celebració del Dia Mundial sense Automòbil, el dia 22.

El primer lot de 100.000 llaunes d´aire net "Chen Guangbiao Bona Persona" es vendran entre els quatre i cinc iuans (0,63 dòlars). Per cadascuna que vengui, el filantrop donarà 0,10 iuans (0,018 dòlars) a organitzacions caritatives.

L´aire, segons assegura el milionari, es recol·lectarà en províncies i regions xineses amb poca contaminació, com les nord-occidentals de Qinhai i Tibet o la sud-occidental de Yunnan.

Cansats de la contaminació

Segons ha declarat als mitjans xinesos, "moltes de les persones de les grans ciutats ja estan cansades de respirar aire contaminat".

L´enorme contaminació, i la incidència que comporta de malalties del sistema respiratori, és un dels grans problemes a les principals ciutats xineses, on en dies de forta pol·lució fins i tot la visibilitat pot quedar afectada.

El repte de gaudir d´un aire net roman latent entre la població xinesa, que veu amb escepticisme com les estadístiques governamentals de contaminació difereixen del que respiren als carrers.