Les ales d'un corb van cobrir ahir el Claustre Ramon Muntaner de Figueres; o el que és el mateix, les paraules de J. V. Foix musicades per Gertrudis, que es van encarregar d'obrir la programació d'un Acústica que en la seva onzena edició es presenta ambiciós, i amb motius de pes per ser-ho.

La fusió de rumba amb reggae, cúmbia, funk i ritmes balcànics de la formació va servir per homenatjar el 25è aniversari de la mort del poeta, i per donar el tret de sortida d'un festival que s'allargarà fins el proper diumenge "amb molt bones expectatives", en paraules del seu director, Xavi Pascual.

I és que amb un pressupost on "s'han hagut de fer mans i mànigues", s'han pogut complir els tres eixos d'actuació previstos: "Tenir una programació de pagament exitosa - com ho demostra el sold out d'Els Amics de les Arts per avui -, una de gratuïta amb un poder de convocatòria alt, i tirar endavant projectes que ens aporten el fet diferencial". En paraules de Pascual, aquests són actes com l'homenatge a Francesc Pujol, la celebració del trentè aniversari del Museu del Joguet amb el concert especial de Pascal Comelade, o la celebració del primer Acustiqueta dirigit als més petits.

També s'emmarca en aquesta línia el projecte pioner de Factoria Acústica, que portarà la carismàtica cantant de Morcheeba, Skye Edwards, a la capital de l'Empordà amb una fórmula innovadora: "no a cop de talonari, sinó proposant una setmana de vacances a l'artista en col·laboració amb diversos patronats de turisme, i aconseguint a més que promocioni la marca Catalunya". Així és com en els darrers dies, Skye Edwards ha usat la xarxa social Twitter per penjar fotografies de la badia de Roses titulades "Mediterranean = Medicine" ("Mediterrani = Medicina"), o avui s'espera que visiti la Ciutat Comtal.

De cara al futur, precisament, Pascual aposta per seguir treballant el projecte de Factoria Acústica, "sobretot ara que per conveni tenim garantit el festival fins el 2016", i aconseguir un posicionament dins el mercat de programadors amb les mires posades a França, "ja que geogràficament Figueres permet ser la porta d'entrada de professionals i un aparador extern per als grups catalans".