El consell assessor internacional del Basque Culinary Center (BCC), integrat per nou reconeguts xefs i presidit per l'espanyol Ferran Adrià, va iniciar ahir a Tòquio una cimera de dos dies en què analitzarà la formació dels professionals de la cuina. La trobada de l'anomenat G-9 de la cuina segueix el que es va celebrar el 2011 a Lima i té com amfitrió al prestigiós cuiner nipó Yukio Hattori, un dels membres del consell i al capdavant de l'escola de nutrició i cuina més important del Japó.

A més d'Adrià i Hattori, el consell assessor del BCC el formen el peruà Gastón Acurio, el danès René Redzepi, el brasiler Alex Atala, el nord-americà Dan Barber, el francès Michel Bras, l'italià Mássimo Bottura, i el britànic Heston Bluementhal.

A més, aquest any ha viatjat a Tòquio com a convidat especial el gironíl Joan Roca, del restaurant El Celler de Can Roca, juntament amb el científic i divulgador Harold McGee i Sven Elverfeld, del restaurant alemany Aqua.

S'espera que al final de les sessions de treball, que tenen lloc a porta tancada, el G-9 difongui avui un document que reflectirà les noves línies que han de formar la professió culinària.

Amb seu a Sant Sebastià, el BCC és la primera Facultat de Ciències Gastronòmiques d'Espanya, dependent de la Universitat de Mondragón, i compta amb un centre propi de Recerca i Innovació de les Ciències Gastronòmiques. En la trobada de l'any passat, el consell assessor del Basque Culinary Center va emetre una carta oberta a tots els cuiners en què defensava la cuina com una eina de transformació social, que va més enllà de "la resposta a la necessitat d'alimentar-se".

A més de les trobades i debats, dissabte diversos dels membres del G-9, entre ells Adrià, van tenir l'oportunitat de viatjar a les zones arrasades pel tsunami de març de 2011 a Japó, on van visitar productors i agricultors de la zona i van fer entrega d'un donatiu. La conclusió de la cimera avui mateix coincidirà amb l'esdeveniment culinari Tòquio Taste, una exhibició de tècniques de cuina en què participaran el xef espanyol Andoni Luis Aduriz, del restaurant Mugaritz, i el pastisser català Christian Escribà.