L'escriptor xinès Mo Yan (Gaomi, Shangon -la Xina- 1955) ha estat el guanyador del Premi Nobel de literatura 2012 per les seves qualitats de transmetre un «realisme al·lucinant». El premi, concedit per l'Acadèmia Sueca, està valorat en 8 milions de corones sueques, l'equivalent a un milió d'euros. Mo Yan significa 'no parlis' en xinès i és un pseudònim. El seu nom real és Guan Moye. L'escriptor és conegut a Occident sobretot per dues de les seves novel·les que són la base de la pel·lícula 'Red Sorghum' (1987), dirigida per Yimou Zhang. Mo Yan ha superat doncs els altres dos favorits a les travesses per al Nobel, el japonès Haruki Murakami i el neerlandès Cees Nooteboom.

Mo Yan va néixer en una família de grangers, va deixar l'escola durant la Revolució Cultural per treballar en una fàbrica i als vint anys es va allistar a l'Exèrcit d'Alliberament Nacional. Va començar a escriure quan encara era un soldat, el 1981.

Mo Yan no ha estat encara traduït al català. En canvi té diverses obres traduïdes a la llengua castellana, com 'Sorgo rojo' - la novel·la que va donar lloc a la pel·lícula homònima- (Muchnik, 1992); 'Grandes pechos, amplias caderas' (Kailas, 2007); 'Las baladas del ajo' (Kailas, 2008); 'La vida y la muerte me están desgastando' (Kailas, 2009); 'La república del vino' (Kailas, 2010); 'Shifu, harías cualquier cosa por divertirte' (Kailas, 2011); 'Rana' (Kailas, 2011).

«Ell té una manera molt única d'escriure. Si llegeixes mitja pàgina de Mo Yan immediatament reconeixes que és ell", ha dit el cap de l'Acadèmia, Peter Englund. En declaracions a la televisió sueca, Englund ha explicat que ha comunicat per telèfon el premi a l'escriptor. «Era a casa amb el seu pare. Ha dit que estava content». El jurat ha valorat que Mo fa servir una barreja de fantasia i realitat, perspectives socials i històriques per crear un mon que troba reminiscències en els escrits de William Faulkners i Gabriel García Márquez. Al mateix temps, l'Acadèmia considera que l'escriptor aporta un «punt de partida a l'antiga literatura xinesa i la tradició oral».

Un cop més, l'escriptor japonès Haruki Murakami (Kyoto, 1949) es queda doncs les portes del Nobel. L'any passat, Murakami també encapçalava les travesses però finalment el guardó va ser per al poeta suec Tomas Tranströmer (Estocolm, 1931), perquè el jurat va valorar que «a través de les seves imatges condensades i translúcides, dóna un accés fresc a la realitat».

El de Literatura és el quart Nobel concedit enguany. Els guardons van ser establerts per voluntat de l'inventor suec de la dinamita, Alfred Nobel, i es van concedir per primera vegada el 1901.