El fotògraf Jordi Puig oferirà als gironins, la propera diada de Tots Sants, la possibilitat de retratar-se amb les persones que troben a faltar, amb els nostres absents, amb els que ja no són entre nosaltres. La sessió, que com en anteriors experiències artístiques del fotògraf prendrà la categoria de happening, tindrà lloc el proper 1 de novembre, dia de Tots Sants, des de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda al Centre Cultural La Mercè de Girona.

Tothom que ho desitgi podrà comparèixer amb la fotografia d'un dels seus difunts sostinguda a la mà perquè Jordi Puig el retrati amb la seva sensibilitat especial. "És una oportunitat de retre un homenatge a aquelles persones que ens van ajudar a ser com som i amb els quals potser d'alguna manera ens sentim en deute", explica l'artista, autor prolífic d'una obra formalment impecable.

Tots els participants a la iniciativa rebran una còpia en paper del seu retrat amb el seu difunt. Una setmana després podran passar pel Centre La Mercè a recollir l'obra. D'altra banda, Diari de Girona apadrina l'experiència amb la publicació, uns dies després de Tots Sants, d'un suplement especial amb la reproducció dels retrats. La convocatòria és oberta a tothom, els retrats seran individuals i es recomana que les fotos no siguin massa petites, no importa si estan emmarcades. No cal inscripció prèvia.

Un fet emotiu

"Personalment, m'atrau l'acte de fer les fotos en si mateix. Si el fet artístic és emocionar, només amb el fet que la gent es presenti i es deixi fotografiar ja s'haurà produït l'impacte emocional, i les persones hauran participat del fet artístic. Fins i tot en el cas que la càmera no funcionés i la imatge no hagués quedat gravada a la targeta de memòria, ja s'hauria produït el happening, el fet artístic", comenta emocionat el fotògraf.

Puig és autor de 18 sèries fotogràfiques amb participació social. La primera la va fer a Figueres ?l'any 2004 i la va dedicar als bessons univitel·lins. S'hi van presentar un total de 101 parelles. Després va venir la sèrie dels turistes al Museu Dalí, més endavant, la de la gent amb la seva joguina d'infantesa preferida, una altra va estar dedicada als objectes que cadascú venera, i una més, que Puig recorda com a "molt exitosa", va ser la dedicada a l'amor, a les parelles que s'estimen. Feta a Figueres el 2009, aquesta va donar lloc a una exposició que s'ha pogut veure al Centre La Mercè fins aquest divendres passat. Algunes d'aquestes sèries, set en total, han comptat amb la col·laboració de la premsa i han donat lloc a suplements especials, amb el consentiment dels protagonistes.

"A base de fer sèries he anat descobrint la importància del fet. La convocatòria comporta un coneixement de la condició humana. La gent m'explica coses. Amb la sèrie dels joguets em va passar una cosa molt emotiva: se'm va acostar un home que no conservava cap joguina perquè una bomba havia destruït completament casa seva, però portava una foto antiga d'ell jugant amb un cavall de cartró. Evidentment vaig acceptar".

El fotògraf admet que molts dels seus projectes tenen un valor de catarsi, i creu que la proposta relacionada amb la celebració de Tots Sants també serà així, i més avui, que la diada ha perdut força, ha anat deixant de ser el dia dels morts.