La "numerologia amb connotacions terrorífiques" s'ha convertit en una de les més demandades a l'hora de jugar a la loteria de Nadal, apunta una enquesta realitzada al portal d'Internet Ventura24.es en la vetlla de Tots Sants. Com a exemple: el número 13, un dels que tenen pitjor fama dins la cultura popular, és no obstant un dels més venuts.

En la Fórmula 1, als portals d'alguns carrers i als avions de certes companyies no hi existeix el número 13 donada la creença popular que aquesta xifra té "al·lusions fatídiques i és símbol de mals auguris". Fins i tot existeix un nom per a la fòbia desproporcionada envers aquest número, la triscaidecafòbia.

I malgrat aquesta reputació, el 13 es troba entre les terminacions més venudes en aquestes dates a Espanya per la loteria de Nadal. No en va, segons aquest mateix estudi se'n desprèn que prop del 20% dels espanyols es considera supersticiós a l'hora de comprar loteria; i no només això, un 40% reconeix que manté constums, com jugar sempre el mateix acabament.

Supersticions orientals

"La recerca i compra massiva d'aquesta terminologia és ja un sinònim de sort", afirma Zuriñe Sáez de Viteri, directora general de Ventura24.es.

"Malgrat que som un país supersticiós a l'hora de comprar loteria, el cert és que no ens importa reptar la mala sort", ressalta Sáez de Viteri. "Tant és així que la gent s'ho pren a l'inrevés, i precisament considera aquests números "fatídics" com a les seves xifres de bona sort o amulets per als jocs d'atzar".

També hi ha qui recorre a la cultura oriental per desafiar els costums i ritus, i considera el 4 i el 9 sinònims de bona sort: ambdós són números de mal auguri perquè el 4 es diu "shi" en xinès, que és el mateix so que té la paraula que significa "mort", mentre el 9 es llegeix "ku", que s'associa a patiment.

A banda, l'acabament 666 relacionat amb l'Anticrist també és un dels favorits; també molts busquen la data de la mort d'algun familiar o un ésser estimat, convertida paradoxalment en talismà.