La paraula a ´Heroïnes i herois de William Shakespeare´

L'espectacle s'ha produït sense un euro ja que es focalitza en els textos i la dicció,sense cap més attrezzo

 15:35  
La paraula a ´Heroïnes i herois de William Shakespeare´
La paraula a ´Heroïnes i herois de William Shakespeare´ ACN

ACN El traductor Salvador Oliva s'estrena com a director amb 'Heroïnes i herois de William Shakespeare'. Un espectacle que el mateix Oliva refusa dir-ne 'representació teatral' ja que no compta amb cap escenografia ni vestuari sinó que té com a propòsit fixar l'atenció en els textos i en com es diuen. "La dicció és la gran assignatura pendent del teatre a Espanya", lamenta Oliva, que s'ha ajudat dels actors Sergi Mateu, Bernat Quintana i Gemma Reguant -que també participen de la direcció- per posar veu als textos de Shakespeare. Un espectacle que s'ha produït sense un euro i que forma part de Temporada Alta i de la Proposta de Poesia del premi Casero. S'estrena divendres a la sala la Planeta.

Actors que vesteixen de negre o gris, mínima gesticulació i cap attrezzo. Aquest és el punt de partida d''Heroïnes i herois de Williams Shakespeare', que s'estrena en el marc del festival Temporada Alta aquest divendres. La direcció és compartida entre el traductor Salvador Oliva -que s'estrena com a director- i els tres actors protagonistes. "Es posa molt d'ènfasi en la manera de dir més que no pas en els moviments o en el attrezzo, elements que sí es requereixen quan es fa una obra", ha explicat el traductor, que assegura que la dicció és una "assignatura pendent del teatre a Espanya". "A Europa tots els teatres i companyies compten amb un expert en dicció i aquí aquesta figura no existeix", ha explicat.

Oliva -que ha traduït tot el teatre i els sonets de Shakespeare- ha seleccionat els textos, tant monòlegs com diàlegs, i explica que la majoria són versos. L'espectacle comença amb els versos més "lleugers" i, segons explica el director, cada vegada els textos "es van fent més densos". A la representació hi haurà fragments de Nit de Reis, Hamlet, Ricard II, Enric IV o Macbeth, entre d'altres.

Segons ha relatat un dels actors, Sergi Mateu, l'espectacle neix de "les ganes de fer teatre" de tots tres actors i s'ha produït pràcticament sense diners. "No hem cobrat un euro, és un espectacle despullat perquè no ens cal res més que la paraula", ha reconegut Mateu que lamenta que "cultura i política van per separat en aquest país". L'actor reconeix que ha estat una feina molt interessant perquè els actors, generalment, són "autodidactes" amb temes relacionats amb el vers. "Ara és com tornar a començar de 0 amb les eines que ens ha donat en Salvador que ens permeten arribar al contingut de l'obra sense oblidar la forma de la mateixa", ha reflexionat Mateu.

La creació de l'espectacle porta de la mà la formació d'una nova companyia -els Bardòlatres- formada per Oliva i els tres actors. Després d'estrenar a la Planeta, estan acabant de tancar una gira de representacions i tampoc descarten nous projectes. "M'agradaria molt fer més coses i em fa especial il·lusió fer una obra", ha assenyalat.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


'Han Solo: Una historia de Star Wars'.
ESTRENES | Han Solo torna als cinemes en una nova història de «La Guerra de les Galàxies»

ESTRENES | Han Solo torna als cinemes en una nova història de «La Guerra de les Galàxies»

Rachel Weisz i Rachel McAdams protagonitzen 'Disobedience' i Toni Servillo, 'La chica en la niebla'

La pel·lícula sobre Queen presenta el seu primer tràiler

La pel·lícula sobre Queen presenta el seu primer tràiler

La cinta, que narra la trajectòria de la banda que liderava Freddie Mercury, arribarà als cinemes...

Com aconseguir entrades a preu reduït per la Festa del Cinema

Com aconseguir entrades a preu reduït per la Festa del Cinema

Les sales de cinema de tot Espanya obren les seves portes els dies 7, 8 i 9 de maig amb entrades a...

Qui mor a «Vengadores: Infinity War»?

Qui mor a «Vengadores: Infinity War»?

Des que es va anunciar la pel·lícula era clar que Thanos seria la gran amenaça dels protectors de...


Enllaços recomanats: Premis cinema