La novena edició del Festival Internacional de Performance i Art d'Acció (FEM) de Girona mostrarà l'obra de catorze artistes d'arreu del món, entre les quals destaca la proposta de Yoko Ono. L'artista s'ha mostrat molt interessada en el festival i ha accedit a cedir-los una de les seves obres, 'La meva mare és bonica', que ve a ser un homenatge a totes les mares del món i on tots els visitants podran fer la seva aportació personal. Les organitzadores del festival, que per primer cop sortirà de Girona amb actes a Barcelona i Sabadell, subratllen la necessitat de guanyar cada cop més espais on les dones artistes puguin mostrar els seus treballs. Es farà des del 17 de novembre fins a l'1 de desembre.

La que va ser parella sentimental de John Lennon va mostrar interès per la feina del festival i, a través del seu agent, van aconseguir que els cedís una de les seves obres 'My mommy is beautiful' (La meva mare és bonica). La directora artística del FEM_12, Denys Blacker, explica que és un homenatge a totes les mares del món que busca la participació dels visitants. Així, tots els interessats podran deixar una dedicatòria personal a la seva mare en forma d'escrit, poema, foto o qualsevol altre suport als deu panells que s'instal·laran al Centre Cultural de la Mercè de Girona. Un cop finalitzat el festival, tot aquest material recollit s'enviarà a l'artista japonesa juntament amb la seva obra.

Per altra banda, el festival mostrarà un vídeo que Ono els va enviar i on encoratja les seves responsables a continuar endavant amb la defensa del paper de la dona en l'art. Acaba el discurs, de mig minut, tot dient 'I love you', unes paraules que s'utilitzaran en el 'videomaton' que el festival instal·larà per tal que els visitants que ho vulguin pugin deixar-li a l'artista una felicitació personalitzada en vídeo que enviaran a l'artista l'any que ve amb motiu dels seus 80 anys. S'inaugurarà el pròxim 25 de novembre i estarà obert fins al 19 de desembre.

Artistes d'arreu del món

En aquesta nova edició, hi haurà representades artistes reconegudes internacionalment, com ara Esther Ferran, guardonada amb el Premi Nacional de les Arts Plàstiques; la portuguesa Maria Dos Milagre o l'escultora anglesa resident al Penedès Leysley Yendell. També hi haurà les propostes vingudes de països com ara Noruega, Irlanda/Polònia, Suïssa o Estats Units.

En el cas de Catalunya, es podrà veure l'últim treball de Marina Torrington, una de les joves artistes que ha rebut una de les beques del festival i que actualment estudia a l'Escola Massana de Barcelona.

Una aposta per les propostes participatives

Aquest any s'han buscat sobretot propostes artístiques que fomentin la participació del públic, amb la idea d'acostar al màxim la performance i l'art d'acció a tothom. Una de les més concorregudes serà 'Anniversary -An Act of Memory-, de Monica Ross (Anglaterra) que tindrà lloc a la plaça del Vi de Girona. Aquesta performance forma part d'una sèrie de seixanta actes que consisteixen en recitals en solitari, col·lectius i en diferents llengües de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Una altra de les novetats d'enguany és que el festival canvia de dia. Fins ara se celebrava a principis de Març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, mentre que aquest any es farà el 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència masclista. L'organització considera que és un dia assenyalat per difondre el paper de la dona en l'art i la societat.

La col·laboració amb altres entitats

Des que es va posar en marxa l'any 2002, a càrrec de Denys Blacker i Anet van de Elzen, fundadores de l'Associació Gresol, s'ha buscat la col·laboració d'entitats, institucions i de l'àmbit acadèmic amb la voluntat de "crear una xarxa" i ampliar els espais de difusió on mostrar les propostes de dones artistes. Blacker ha reconegut que a dia d'avui encara hi ha molts països on es continua donant una major visibilitat als artistes masculins. A banda d'això, ha lamentat que en alguns països continuï havent-hi una censura que no permet mostrar aquestes propostes i que, com que aquí sí que és possible, se senten amb l'"obligació" d'exercir-lo.

Enguany han comptat amb la col·laboració de l'Espai per a les Pràctiques Performàtiques l'Estruch de Sabadell, on es faran algunes activitats; la Fundació Antoni Tàpies; el CCDFB La Bonne o la Universitat de Barcelona i la de Girona. Totes les activitats són gratuïtes.