Caminos de Sefarad-Red de Juderías i Turespaña han signat un conveni per tal de convertir el llegat jueu en un pol d'atracció de turisme internacional. Aquest pla, presentat recentment, consisteix en accions de màrqueting destinades a posicionar el patrimoni jueu de 23 municipis (entre els quals Girona, Castelló d'Empúries i Besalú) com a referents en el "turisme d'experiència". En aquest sentit, el centre Bonastruc ça Porta de Girona acull, aquest cap de setmana, un workshop, organitzat per l'Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i del Patrimoni Jueu (AEPJ), per debatre el funcionament de l'Itinerari Europeu del Patrimoni Jueu i la Jornada Europea de la Cultura Jueva. Els participants arriben de diferents països europeus, com ara França, Eslovàquia i la República Txeca.

L'entesa implica que la citada xarxa de calls com a producte entra dins una roda d'estratègies (investigacions de mercat, inversions en publicitat, formació...) per atraure aquelles persones interessades en el patrimoni jueu. Al 2011, el Museu d'Història dels Jueus de Girona va tenir 77.361 visitants, una xifra que significa una disminució del 5,02% respecte de l'exercici anterior, segons explica la memòria anual del Patronat del Call. En concret, divulga aquest document, "el descens més acusat ve marcat pel turisme israelià i català, mentre que la resta de l'Estat espanyol, Itàlia i els països d'Europa de l'Est han augmentat el nombre de visitants". A més, continua explicant, "tot i aquesta petita davallada de xifres, considerem molt positiva la xifra de visitants al museu. Voldríem destacar que un dels nostres reptes ha estat, no tant el fet d'augmentar en nombre de visitants, sinó i sobretot el d'augmentar el temps de la visita dels nostres usuaris i usuàries".

També a la capital gironina, de la mateixa manera que en altres municipis adherits a la Red de Juderías, el distintiu Rasgo reconeix restaurants i allotjaments adreçats al turisme de patrimoni jueu. El Patronat indica, en la citada memòria, que aquesta marca turística "s'ha desenvolupat molt bé entre els establiments hotelers, però no tant entre els restaurants, ja que només comptem amb sis establiments". Rasgo se sustenta en cinc pilars: els àpats, l'allotjament, la visita de punts d'interès, les explicacions dels guies especialitzats i la participació en activitats culturals.

Llibre

El Patronat Call de Girona ha convocat, per al 13 de desembre, la presentació d'"Els jueus de Girona i la seva organització. Segles XII-XV", de Jaume Riera i Sans. L'autor explica com la comunitat jueva gironina estava organitzada, des dels inicis i fins a l'expulsió (1492).