És notori que la població garrotxina de Tortellà ha estat i és terra de músics, la prova la tenim en que hi han hagut en el decurs de la història de la música de cobla setze formacions. Una de les més cabdals fou La Principal de Tortellà, que va ser fundada el 1910 per Josep Saderra i que actuà fins al 1965.

Anys enrere les cobles-orquestres eren qualificades pel Sindicat de Músics en categories, segons llur vàlua; i precisament, la Principal de Tortellà en fou declarada de primera el 1921, fet que dóna un idea de la qualitat interpretativa que atresorava aquesta formació.

Cada any, per aquestes dates, se celebra un concert dedicat a algun dels músic tortellanenc i aquest any es vol homenatjar i recordar tota aquesta cobla. Serà La Principal d'Olot la que oferirà aquesta sessió, a les 6 de la tarda al Casino de la vila, interpretant sardanes de principis de segle, dels compositors més representatius que havien format part d'aquesta formació i ballables noucentistes.

carles prat vives guanya el premi conrad saló 2012

Diumenge passat, amb la col·laboració de les cobles La Principal de la Bisbal , Bisbal Jove i la cobla de l'Escola de Música Conrad Saló de la Bisbal es celebrà la final del concurs musical de sardanes, Memorial Conrad Saló. Disset foren les obres que es presentaren en aquesta convocatòria, un jurat compost per Francesc Cassú, Marc Timon, Josep Cassú, Marcel Sabaté i Xavier Molina en classificà cinc.

Un cop interpretades, les 5 finalistes, en resultà guanyadora la sardana La Rambla, l'autor de la qual és Carles Prat Vives, un jove compositor igualadí. També es concedí el premi popular escollit pel públic assistent, el guanyador fou Jordi Moraleda, per la seva sardana: Montserrat, bressol de grans músics.

concurs de colles improvisades a malgrat de mar

S'arriba a la XL edició d'aquest Concurs, que cada any organitzar l'Agrupació Sardanista La Barretina de Malgrat de Mar. Els concursos de colles improvisades són molt habituals dins dels desenvolupament dels aplecs, però Malgrat n'organitza un cada any de manera concreta. Es tracta, com diu la mateixa paraula, de grups de sardanistes, que no ballen en els concursos de colles i així puguin demostrar les seves habilitats dansant la sardana.

Aquestes són les condicions per participar en el concurs: les rotllanes hauran d'ésser forçosament de cinc o sis parelles (parelles obertes); les inscripcions es faran en el mateix pavelló, a partir de 2/4 de cinc de la tarda; no podran participar-hi colles que hagin participat en concursos oficials en l'any en curs; cada colla improvisada no pot tenir més de dues parelles que participin en els concursos esmentats en paràgrafs anteriors, inclosos veterans; el jurat classificador estarà compost per conegudes persones de l'àmbit sardanista, i el seu veredicte serà inapel·lable.

El certamen se celebrarà al pavelló Germans Margall de Malgrat de Mar, aquest diumenge a 2/4 de 5 de la tarda, amb la participació musical de les cobles La Principal del Llobregat i Jovenívola de Sabadell. Es tocaran sardanes de set tirades i hi haurà premis per a totes les colles participants.

es presenta el Premi Musical de Sardanes de les viles de Banyoles i Ceret

Els ajuntaments de Banyoles i Ceret i els Foments de la Sardana de cadascuna de les dues ciutats han presentat les bases de 29è Premi Musical de Composició Sardanista Manel Saderra Puigferrer. Hi poden participar tots els compositors que vulguin amb una única sardana, que ha d'ésser inèdita. No s'acceptaran composicions d'autors difunts, ja siguin originals o "arranjament per un autor contemporani", segons expliquen les bases.

Les sardanes s'han de presentar instrumentades per a cobla d'onze instruments amb una reducció per a piano al peu de la partitura. També s'hi adjuntarà, a part, un joc de particel·les. Caldrà fer constar el títol de la sardana i un lema, però no el nom de l'autor. Per garantir l'anonimat, en cas que hi hagi senyals o indicacions a les partitures que pugui permetre identificar l'autor aquest quedarà fora de concurs. Amb un sobre tancat a part hi haurà una targeta amb el títol, el nom de l'autor, la seva adreça i un número de telèfon de contacte.

El jurat, format per persones de solvència del món de la música, triarà cinc finalistes, que s'estrenaran a un concert el 24 de novembre de 2013 a la Sala del Mas de Nogareda, de Ceret. Després de la seva interpretació a la primera part del concert, el jurat deliberarà per "establir l'ordre en que seran premiades les 5 sardanes", que optaran a premis de 2.000, 1.500, 1.000, 500 i 400 euros, respectivament. També el públic assistent podrà participar per lliurar un premi de 500 euros. Així, facilitarà una classificació de les cinc sardanes que hauran pogut escoltar i la peça que més vots, rebrà un premi especial.

la cobla amsterdam

es reformula

La cobla La Principal d'Amsterdam fou fundada el 1987, a aquesta població holandesa. És integrada per músics professionals de diverses formacions de la ciutat que els encantà la nostra música de cobla i així ho conreen en les seves estones de lleure. En tots aquesta anys d'existència han actuat a moltes ciutats europees, i han efectuat 8 gires per Catalunya.

També alguns dels seus components han escrit sardanes i música per a cobla, porten 8 CD enregistrats i l'any 2007, la Generalitat els atorgà al Creu de Sant Jordi.

Darrerament hi han hagut alguns canvis en aquesta formació, el més significatiu és el del nom: a partir d'ara passarà a denominar-se simplement Cobla Amsterdam. Hi ha hagut algunes mutacions d'instrumentistes, i en destaca la reincorporació del tenora del que fou el seu fundador, Rolf van Krefeld, que hagué de deixar la cobla unes temporades per motius de salut i ara ha pogut retornar-hi.

Estant treballant de cara al proper any 2013, quan la cobla preveu efectuar una gira per Catalunya del 20 de juny a l'1 de juliol.