La Policia Federal del Brasil ha instat el bisbe Pere Casaldàliga a marxar del que ha estat casa seva durant 40 anys, São Félix do Araguaia, per les amenaces de mort rebudes per part de latifundistes.

Fill de Balsareny, símbol de la lluita pel retorn de les terres als indígenes, ja va ser traslladat ahir al matí en avioneta, juntament amb el seu secretari personal i escortat per la policia, a uns mil quilòmetres de distància, a una localitat de l'estat de Goiàs que s'ha preferit no fer pública per raons de seguretat.

El bisbe es troba a casa d'un religiós, amic seu, i les primeres informacions que han arribat des del Brasil indicaven que el viatge havia anat bé. Casaldàliga té 84 anys i està malalt de Parkinson.

La causa de les noves amenaces és la revifada del conflicte per la propietat de les terres a São Félix do Araguaia. La disputa s'arrossega des dels 60, quan uns pocs terratinents es van apropiar de les terres dels indis Xavantes. Diferents sentències han reconegut els drets dels indígenes i han convidat els ocupants a marxar, però no ha ?estat fins ara que ha arribat la definitiva, que obliga els latifundistes a retornar les terres als Xavantes.Es dóna la circumstància que avui, 8 de desembre, és la data límit perquè els ocupants deixin lliure la zona, com indica la sentència del Tribunal Suprem Federal. Per aquest motiu, la policia hauria instat a Casaldàliga a abandonar la zona ahir mateix. En els darrers dies els ocupants han protagonitzat incidents a la principal carretera de connexió de São Félix i han tirat a terra ponts per evitar la connexió amb la resta del país. Un nombrós exèrcit i la policia federal s'acumulaven ahir a la zona per evitar possibles incidents violents. També es van muntar tendes i hospitals de campanya.

El primer cop en 40 anys

És el primer cop que Casaldàliga opta per marxar davant les intimidacions. Mai fins ara havia volgut recórrer a aquesta opció, tot i que al llarg dels seus anys al Brasil ha estat amenaçat de mort diverses vegades per la seva lluita a favor del poble Xavante.

En aquesta ocasió, però, hauria decidit marxar de São Félix en un moviment que es podria interpretar com un pas per evitar que la crispació a la zona vagi a més, tot i tenir la salut minvada.