La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va advertir ahir que les retallades que preveuen els pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2013 i els de la Generalitat poden asfixiar els centres i suposar un "deteriorament irreparable" del sistema d'R+D+I que portaria el país a la pèrdua del tren del desenvolupament tecnològic.

Geli va comparèixer ahir al rectorat, acompanyada per sis dels seus vicerectors, per llegir un comunicat consensuat entre les universitats de l'Estat espanyol en el qual s'afirma que "l'endeutament de les comunitats autònomes, juntament amb la falta de transferència de les partides destinades a les universitats, estan conduint el nostre sistema universitari a una situació pròxima a l'asfíxia econòmica, que es traduirà en un deteriorament irreparable".

L'acte va ser simultani amb les universitats espanyoles. A Barcelona l'acte va tenir lloc a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la participació del rector d'aquest centre, Josep Joan Moreso; el rector de la Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró; el de l'Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho; la de l'Oberta de Catalunya (UOC), Imma Tubella, i el vicerector de la Universitat de Barcelona (UB), Pere Quetglas.

No hi haurà progrés

En el manifest avisa que "sense coneixement no hi haurà progrés" en relació amb l'ajust que preveuen els pressupostos generals de l'Estat del 18% en educació superior i del 80% en les despeses no financeres de recerca i desenvolupament, que s'afegeix a les retallades executades els últims dos anys.

A l'acte de Barcelona es va demanar "sensibilitat" a la Generalitat, a qui s'exigeix gestos com ara lluitar contra el frau fiscal, de manera que l'Administració tingui més recursos. També es va recordar que a Catalunya la matrícula dels estudiants costa més del doble que a la resta de comunitats autònomes i que la situació comença a ser insostenible, a més d'indicar que l'Estat ha reduït un 20% les subvencions universitàries "només a Catalunya".

"Tenim un límit en la millora de l'eficiència i l'esforç que ha fet el personal de serveis i el professorat", es va dir, i es va desmentir que en les reunions d'universitats s'hagi parlat de tocar plantilles de personal permanent.

Els rectors barcelonins van aprofitar per demanar un model propi de finançament que detalli les possibilitats de gestió dels centres. Per la seva part, Geli va dir que "no" té dades sobre com quedaria el finançament en una Catalunya independent. "No tenim cap estudi fet", va aclarir.

Malgrat créixer en alumnes matriculats, la UdG va patir el 2011 una retallada de 9,5 MEUR i el 2012 d'1,5 MEUR. Per aquest 2013 espera mantenir el pressupost de 84,5 MEUR del 2012, però això no està garantit.