L'Auditori de la Mercè i el Teatre Municipal de Girona han programat un primer semestre del 2013 amb 30 propostes teatrals, òpera, dansa i també espectacles per al públic familiar. Entre els muntatges seleccionats, destaquen 'Oleanna' del director David Mamet i amb Ramon Madaula i Carlota Olcina, guardonat amb el Premi Butaca 2012 com a millor espectacle teatral, així com el nou treball del ballarí Cesc Gelabert, guardonat també amb el Premi Butaca en aquesta categoria. La reconeguda amb el Premi Nacional de Teatre d'aquest any, Carme Sansa, interpretarà un monòleg amb 'Vostè ja ho entendrà'. També actuaran companyies locals i hi haurà un cicle poètic amb espectacles de creació.

L'espectacle que obrirà la nova temporada és un concert amb veus 'a capella' de la companyia gironina Les Sixters, que es farà al Teatre Municipal el pròxim 26 de gener amb el nom d''Eclèctiques'. La programació inclou també les propostes d'altres artistes locals, com ara els dos muntatges de la companyia de teatre La Troca, 'La dona vinguda del futur' i 'La nostra champions particular', o els monòlegs de Mentidera Teatre, 'Mgogoro', amb un nou format adaptat al Teatre Municipal.

Tampoc hi falten espectacles que han tingut una bona acollida als teatres barcelonins, alguns guardonats amb els últims Premis Butaca, com és el cas d''Oleanna', del director David Mamet; el 'Cyrano de Bergerac' del director Oriol Broggi, amb la millor interpretació teatral dels Butaca per Pere Arquillué, o el darrer espectacle de Cesc Gelabert, reconegut per aquests guardons com el millor en aquesta categoria. També hi actuarà Carme Sansa a 'Vostè ja ho entendrà', reconeguda amb el Premi Nacional de Teatre 2012, o una nova versió del 'No et vesteixis per sopar' sota la direcció de Roger Peña i amb la interpretació de Jordi Díaz, Mònica Glaenzel i Àngels Bassa, entre d'altres.

El Teatre Municipal continua apostant per la dansa i per això ha programat també el Ballet David Campos amb 'Les edats de la dansa' i el 'Lucifero' del Balleto di Sena. El mes d'abril també es farà un cicle amb tres espectacles que reflexionen sobre l'arrel i la tradició. Es tracta de 'Via Crucis', de la Factoria Mascaró; 'Carneros', d'Organik Dantza i 'Nikkei' de Mikio Tsunekawa.

Per la seva banda, els amants de l'òpera trobaran propostes que van des de les 'Dones d'aigua' de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Girona, amb temes del compositor Paco Viciana que diregieix el muntatge; l''Antologia de la Sarsuela', d'aquesta mateixa entitat, i el 'Nabucco' dels Amics de l'Òpera de Sabadell. També es podrà veure l'espectacle de música clàssica 'Pagagnini' de la companyia Yllana, que ja es va poder veure fa quatre anys a la ciutat.

Un cicle de poesia

Com ja es ve fent des de fa nou edicions, s'ha programat el cicle 'A pas de poetes', que enguany estarà dedicat a l'obra de Salvador Espriu, la poetessa gironina Rosa Font i també a Edgar Allan Poe. L'Escola Municial d'Humanitats s'encarrega de la produccció de tres espectacles de creació que es basen en textos d'aquests autors, amb la participació i el treball en equip d'artistes locals de diferents disciplines.

El públic familiar compta també amb les propostes de la companyia Zum Zum Teatre, 'Gretel & Hansel'; 'Per un instant' de la Xirriquiteula teatre + La Tresca i la Verdesca, i l''Amor de les 3 taronges' de La Fornal d'Espectacles i Cia. Mov-i-ments.

Un programació "equilibrada" i "plural"

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assenyalat que la programació busca "enganxar" els espectadors amb una graella molt "equilibrada" i "plural", que al mateix temps està al nivell d'exigència del públic gironí, "molt acostumat al bon teatre i amb un nivell cultural d'arts visuals molt elevat", ha afirmat.

Per la seva banda, el director del Teatre Municipal, Jep Sánchez, ha explicat que es posaran més de 13.000 entrades a la venda i que el pressupost és de més de 194.000 euros, una xifra lleugerament inferior als 209.000 euros de l'any passat. Per altra banda, ha explicat que la mitjana d'ocupació de l'any passat va ser del 62%.

Les entrades es podran adquirir a partir del 18 de desembre a través del web de l'Ajuntament de Girona, per via telefònica o a les taquilles.